KadincaSayfa.Com

Güneşin deri sağlığına etkileri

Güneşin deri sağlığına etkileri

Bu yazımızda  Güneşin deri sağlığına etkileri üzerinde bir takım bilgilere ulaşabilirsiniz.

Güneş ışınlaeı doğru alındığında sağlığa kattığı değer paha biçilmez. Bir yıldız olan  Güneşin, hayatımızdaçok önemli bir yeri vardır, özellikle uzun kış günlerinden sonra ortaya çıkmaya başlaması ile bize mutluluk veren hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biridir. Deri sağlığımız açısından da şüphesiz güneşin  önemli bir yeri vardır.

Güneşin deri sağlığına etkileri

Güneş ışınları vücudumuzu UV (ultraviyole-mor ötesi) ve IR [infrared-kızıl ötesi) ışınlarından oluşur. Bu ışınların % 6.3′lük kısmı sadece UV ışınlarından oluşurken, yeryüzüne ulaşan UV ışınlarının da %95′i UV-A kalan %5′i de UV-B’den oluşur. UVB ve UVC’nin neredeyse tamamı yeryüzüne ulaşmadan ozon tabakası taralından emilir.

Derimiz tüm organlarımız arasında güneşle bire bir teması en çok olan ve buna bağlı olarak da güneşe bağlı etkilerin en çok görüldüğü organımızdır.

Sedef hastalığı, bazı alerjik deri hastalıkları gibi önemli bazı deri hastalıkları ile kaşıntı üzerinde güneşin iyileştirici etkisi bulunmakladır. Bunun dışında deri hastalığı olmayan kişilerde güneşlenme psikolojik destek sağlamaktadır. Ancak kattığı tüm bu faydaların yanında deride yarattığı zararlı etkileri de çoktur, öncelikle bronzlaşmak amacıyla güneşlenme sonucunda kısa süreli etki olarak yanık oluşumu gelişebilir.

Bunun dışında bazı bakteriyel ve başta uçuk olmak üzere birçok viral infeksiyonda alevlenme yapabilir. Yıllar süren uzun süreli güneş teması sonrasında ise hiç istemediğimiz ve bazen geri dönüşü olmayan etkilere neden otur. Öncelikle deri yaşlanma sürecini hızlandırır.

Deride kırışıklık, lekelenme ve elastikiyet kaybının daha yoğun olmasına neden olur. Dana ileri aşamalarda deri kanserlerine neden olabilir. Bu kanserler arasında mevcut benlerimizin kötüleşmesi yoluyla, ya da yeni oluşan bir benimizin şekil değiştirip kötü gidiş göstermesi ile tanımlanabilecek ‘malin melanom’da bulunur. Bazı kanser tipleri yavaş ilerlediğinden, hastanın da ihmal etmesi sonucu kozmetik olarak kötü sonuçların oluşacağı cerrahi müdahalelerin yapılması gerekebilir.
Güneşten ışınlarından korunması gereken kişiler:
Ben sayısı çok olan kişilerin, deri kanserine yakalanma riski fazla olduğundan bu gruba giren kişilerin en az yılda bir kez dermatolojik açıdan değerlendirilmesi gerektiği altını çizerek vurgulayalım. Beyaz tenli kişilerin ve mavi gözlü kişilerin güneş ışınlarından güneş koruyucu ve kaliteli gözlük takarak kendilerini korumaları gerekir.
Güneş koruyucu seçerken, konunun uzmanı kişilere danışarak seçmeniz daha uygun olacaktır. Güneş koruyucuların, cilt yapınıza uygun olması, UVA VE UBB karşı etkili olduğundan emin olmalısınız. Aynı zamanda dermatokozmetik bir ürün olması da çok önemli çünkü, kişinin cilt yapısına uygun ve nemlendirici olmasını gözetmeliyiz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.