KadincaSayfa.Com

Rölyef Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Rölyef Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Rölyef Nedir?

Rölyef yüzey üzerine yapılan yükselteme veya çökertmeye denir. Her türlü oyulabilir yüzeyde kullanılır, ilk çağlardan bu yana taş üzerinde tuğla da, ahşapta kuklana gelmiştir. Öenek olarak beğendiğiniz bir manzaranın resmini çekip bunun fotokopisini çekip çıkardıktan sonra farklı bölgelerine kabartarak veya çökerterek meydana getirebilirsiniz. Rölyef yapacağınız deseni seçtikten sonra kullanacağız malzemenin önemi var, taş, tuğla , ağaç veya kağıt veya çamuru seçecekseniz kullanacağınız malzeler de farklı olacaktır. Taş oymacılığının kullandığı keski ve çekiç ahşap ustalarının kullandığı diğer malzemeler faklılıklar gösterecektir.

Rölyef yaparken hangi malzemeler kullanılır?

Rölyef çeşitlerine göre kullanılacak malzemeler farklılıklar gösterir. Taş rölyefte desen belirlendikten sonra çeşitli keski aletleri ile birlikte vurucu çekiç benzeri aletler kullanılır. Kağıt rölyefte ise desen belirlendikten sonra zemin sürekli kağıtla kabartılarak çeşi,tli yan malzemeler kullanılarak meydana getirilir. Kağıt rölyefte en önemli malzememiz kretuvar ve maket bıçağıdır.

Rölyef yaparken baskılı kağıt nasıl oyulur?

Kağıt Rölyef hazırlarken, aynı desenden 5-7 tane kullanmamız gerekiyor, neden 6-7 tane kullanmamız gerekiyor? Birini zemin yaptığımız zaman diğer sayfaları bölüm bölüm parçalıyoruz en çok kullandığımız desenleri oyup çıkartıyoruz daha sonra onları kesiyoruz. Örneğin bir gonca yaprağını kretuvar ile kesip çıkarıyoruz, kesip çıkardıktan sonra kenarlarını ispirtolu kalem ile boyayalım, bu işlem daha sonra yaptığımız kabartmanın çirkin görünmemesi için uygulanılan bir işlem.

Kağıt kabartma tekniği ile resim yaparken perspektif nasıl oluşturulur?

Kanartma yaparken perspektifi belirlemek için, seçtiğimiz desenin renklerini inceleyeceğiz, en parlak bize en yakın olan desen en çok kabaracak desendir. En uzak desen ise perspektif kurallarına göre belirlemek için daha az kabartmamız gerekmektedir. Kısaca önde olan daha çok kabaracak arkada olan daha az kabaracak. Önde olan daha daha parlak daha yakın görünecek uzakta olan daha mat daha az kabarık gözükecek.

Tüm fotoğraflarımızın büyük halini görebilmek için aşağıdaki fotoğraflardan birine tıklayarak GALERİMİZE gidebilirsiniz..

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.