KadincaSayfa.Com

Hidrosel (su fıtığı)

Hidrosel (su fıtığı)

idrosel, testiste sancı zar boşluğunda veya iki katman arasında yüksek oranda saydam bir tür sıvının birikmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır.
Birincil hidrosel olarak tanımlanan, kendi başına bir hastalığı ifade ederken, ikincil hidrosel, testisin biraz üzerinde veya testiste iltihaplı hastalıkların oluşmasıyla meydana gelmesi olarak ifade edilir. Bu bahsi geçen hastalıklar arasında verem, testis tümörleri, iltihaplı hastalıklara sebep olan mikroplar sayılabilmektedir.

Hidrosel Tipleri

Komünikan yani ilişkili hidrosel tipi, direk karın zarıyla veya az da olsa sktrotum yani er-bezi torbasıyla bağlantılıdır. Basit hidrosel tipte veya vajinal hidrosel tipte vajino peritonal kanal kapanmaktadır. Füniküler hidrosel tipte ise vajino peritonal kanalın sadece ortasında belli bir açıklık belirir. Doğal olarak da seröz sıvısı sadece bu alanda birikir. Sebebi net olarak tespit edilemediği için, bu hastalık birincil yani sebebi bilinmeyen adı ile tabir edilmektedir.

 

Hidrosel Belirtileri

Hidrosel hastalığının ilerleyişi ve gelişim süreci hem çok yavaş hem de hiçbir belirti göstermeden sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Hidrosel hastası olan kişi erbezi torbasında bir ağırlık hissi duyar ancak bu ağırlık bir ağrı vermemekle birlikte zamanla ağırlığın büyüdüğü duygusuna kapılır. Hasta erbezi torbasındaki şiş olan yere el feneri ile baktığında, testis ve epidideme ait bazı karartılar görür. Bunun yanında hasta kütleye eliyle dokunduğunda ağrı hissetmez ama kütlenin net bir şekilde boyutlarını hisseder. Ayrıca erbezi torbasının derisinde gerginlik dikkat çeker. Hidrosel hastalığının teşhisi oldukça kolaydır. İyi huylu bir kütledir. Ancak uzun sürdüğü takdirde hidrosel hastasının yürüyüşünde sorunlar olabilmektedir.

Hidrosel kimlerde daha sık görülür

Hidrosel Tedavisi

Hidrosel tedavisi için önceki yıllarda hidrosel sıvısının enjektörle alınarak, boşluğa tentürdiyot türü tahriş edici veya sertleştirici çözeltiler şırınga edilmekteydi. Fakat bu hidrosel tedavi yöntemi olumlu kalıcı bir sonuç vermezdi ve bir müddet sonra sıvı tekrar toplanırdı.
Şimdilerde hidrosel hastalığının tedavisi için uygulanan başlıca tedavi cerrahi müdahaledir ve tunika vajinalisin (sancı zar) çıkarılması esasına dayanmaktadır. Bu hidrosel tedavisi son derece kolay ve güvenli bir tedavi yöntemidir.

Hidrosel kimlerde daha sık görülür?

Hidrosel 2 gruba ayrılır, , bebek ve çocuk Hidroseli ve erişkin hidroseli olarak 2 gruba ayrılır. Çocuklarda ve bebeklerde görülen hidrosel, normalde kapalı olması gereken kasık kanalının acık olması, hidrosele neden olmaktadır. Bu durum mutlaka aneliyatla düzeltilmesi gerekir, aksi takdirde sıvının bir kısmı torba boşluğuna geçer ve orada bir şişlik meydana gelir. Erişkin hidroseli ise geçirdiği enfeksiyonlar, çarpma veya bir darbe sonucu ortaya çıkabilir. Neden yokken çıkması orta yaşın üzerinde ki insanlarda görülebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.