KadincaSayfa.Com

Pankreas

Pankreas

Pankreas, kişinin karın boşluğunda, omurganın bel kısmının hemen önünde bulunan salgı bezidir. Pankreasın ortalama 15–20 cm olup, ağırlığı kadınlar 55 gr erkeklerde 70 gr civarındadır. Pankreas görünüş olarak önden arka kısma doğru yassılaşan çengel tipindedir.

Konjenital Pankreas Bozuklukları

Halka Şeklinde Parkreas: On iki parmak bağırsağının etrafını saran, halka biçimindeki pankreas barsak tıkanmasına sebep olabilir. Bu sorun hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Pankreas da meydana gelen bu şekil bozukluğu, yemek yedikten sonra midede aşırı bir dolgunluk ve şişlik hissi ortaya çıkarır ve ardından midede bulantı ve kusmaya sebep olan ağrılar hissedilir. Belirtileri çoğunlukla hafif olduğu için, çoğu kişi teşhis konana kadar farkında olmadan yıllar geçebilir. Halka biçiminde pankreası olanlarda akut pankreas iltihabı ve peptik ülser çok fazla rastlanıldığı için, teşhis konur konmaz ameliyat olması gerekir.

Parçalı Gelişmiş Pankreas

Doğuştan var olan bu tür bozuklukta pankreasın parçaları bir arada oluşmamıştır. Pankreas salgıları oldukça dar ikincil bir kanala boşaltılır. Kısmi tıkanma ile sonuçlanabilecek bu hal, ağrı hissedilmesine ve pankreas iltihabına sebep olur.

Habis Pankreas Tümörleri

Belirtileri şöyle sıralanabilir:

Kişi sırtından ağrılar hisseder.
İştahsızlık sonucu gelişen zayıflama görülür.
Kişide sarılık hastalığı başlayabilir.
Mide bulantısı, kusma, kaşınma gibi sorunlar meydana gelir.
Bağırsaklarda tıkanma meydana gelebilir.

İnsan hayatında kanserden ölüm vakalarında pankreas kanseri karaciğer, kolon ve meme kanserlerinden sonra gelir. Kadınlara nazaran erkeklerde daha çok görülürken, genelde 60–70 li yaşlarda daha sık rastlanılır. Pankreas kanserinin sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, belirtileri arasında kilo kaybı, karın ağrısı ve benizde görülen sararmadır. Kaybedilen kilo miktarı ortalama 13 kg dır. Şayet kanser, safra yolunu tıkarsa bu seferde ortaya sarılık çıkar.

pankreas

Pankreas Kanseri Ne Derece Ciddidir?
Pankreas kanseri son derece ciddi bir hastalıktır. Zira pankreas kanserinde yaşama şansı zayıftır. Genelde teşhisten sonra yaşam süresi on aydan biraz fazladır.

Pankreas Kanserinde Tedavi

Çoğunlukla tümörün ameliyatla alınması gerekir. Fakat tümör çevre dokulara yapışmışsa, diğer bölgelere dağılmasına sebep olabileceğinden ameliyatla çıkarılamaz. Şayet bağırsaklarda tıkanma varsa, bağırsaklarda geçişi sağlamak amacıyla bir ameliyat yapılır. Bunun yanında sarılık varsa safra yollarında ki geçişi sağlamak için de bir ameliyat yapılabilir. Kemoterapi yani kanserin ilaçla tedavisi de uygulanabilir. Çok güçlü bir ağrı kesiciler veya pankreasa giden sinirlerin kesilmesi yöntemi ilerde ile ağrı geçirilebilir. Bunun yanında enzimleri verilerek, bağırsaktaki emilim bozukluğu ve kilo kaybı tedavi edilebilir.

Kronik pankreas iltihabı

Dikkat çeken belirtiler

Uzun süreli ve şiddetli karın ağrıları, sırt ağrıları, göğüs ağrıları görülür.
Ateş yükselmesi, hızlı kilo kaybı, karında gerginlik hissi, şeker hastalığı başlangıcı. Belirtiler birkaç sene boyunca belli şiddetlerle kriz olarak ortaya çıkar. Pankreas iltihabı tedavisi için çoğunlukla ağrı ve bağırsaktaki özümseme problemlerini çözümlemeye yoğunlaşır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.