KadincaSayfa.Com

Halsizlik

Halsizlik

Halsizlik, insanın gün içersinde ihtiyacı olan enerjiden yoksun oluşudur. Gün içersinde insanın iş kalitesini düşüren, yaşamını olumsuz yönde etkileyen enerji eskiliğidir.

Halsizlik nedenleri nelerdir?

Halsizliğin birçok nedeni olabilir. Ancak halsizliğe nende olan ana etmenler:

• Kişinin yaşadığı kansızlık, anemi sorunu
• Kişinin trioid bezlerinin olması gerekenden daha az çalışması
• Kişinin bağ doksundaki bazı hastalıkları
• Kişinin metabolizma çalışma sistemindeki bazı bozukluklar
• Kişinin ruhsal sorunlar yaşaması sonucu gerçekleşen depresyon hâlsizliliğin nedenleri arasında sayılır.

Halsizlik şayet herhangi bir hastalık sebebiyle görülmüyorsa, yaşam kalitenizi, iş gücünüzü düşürmüyorsa, bir süre sabredebilirsiniz. Ancak halsizlik bütün yaşam kalitenizi alt üst ediyor, iş yapamaz hale getiriyorsa, kesinlikle bir doktora başvurmalısınız.

Halsizlik tedavisi nasıl olur?

Halsizliğin tedavisi için öncelikle, halsizliğe sebep olan etken ya da etkenlerin neler olduğunu saptamak gerekir. Ancak bazen herhangi bir hastalığa bağlı olmadan gelişen bazı halsizlik durumları vardır. Örneğin mevsim değişiklikleri, bazı ruhsal bozuklukların yaşandığı geçici zaman dilimleri, yetersiz uyku aldığınızda zamanlarda halsizlik görülebilmektedir. Şayet halsizlik şikâyetiniz sürekli devam eden bir durum almışsa ve artık yaşam kaliteniz düşmüş ise hemen doktora başvurmanız gerekir. Doktorunuz sizin hâlsizliliğiniz sebebi altında yatan herhangi bir hastalık lup olmadığını belirler. Şayet bir hastalığa bağlı halsizlik yaşıyorsanız, o hastalığın tedavi sürecine geçilir. Örneğin kansızlık yüzünden halsizlik yaşadığınız tespit edilirse, kan takviyesi yapılır veya trioid bezleriniz az çalıştığı için halsizlik yaşıyorsanız, trioid bezlerinizi daha hızlı çalıştıracak tedaviye geçilir. Halsizlik sorunu yaşıyorsanız, asla kendi başınıza doktora gitmeden, muayene olmadan, kulak dolma laflar ile çeşitli vitaminler içmemelisiniz. Zira vücuda verilen fazla ve bilinçsiz vitaminler sizin zehirlenmenize yol açabilir.

Sürekli halsizlik durumu hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Sürekli halsizlik şikâyetleri aslında hiç akla gelmeyecek hastalıkların habercisi olabilir. Örneğin kadınların yaşadığı halsizlik şikâyetlerinin başında, kansızlık sorunu gelir. Zira kadınların her ay regl yani adet döneminde vücutlarından çıkan kan miktarının fazla olması bazen kadında kansızlığa sebep olabilmekte buda kadını halsiz bırakabilmektedir. Bunun yanında yine trioid bezlerinin olması gerekenden daha az çalışması kadın erkek fark etmeden kişiyi halsiz bırakmaya yeter. Ayrıca çeşitli romatizmalı hastalıklarda halsizlik etkisi yapabilmektedir. Bunun yanında özellikle kan kanseri hastalığının ilk bulgusu, kişinin yaşadığı aşırı halsizlik olarak kendini göstermektedir. Bununla birlikte bazı tansiyon ilaçları, bazı kalp ilaçları da kişiyi halsiz bırakabilir

halsizlik1

Halsizlik şikâyetiniz varsa yaptırmanız gereken testler

Halsizlik sorununuz sürekli ise ve sizi günlük yaşam temponuzdan geride bırakıyorsa, kesinlikle bir doktora başvurmalısınız. Halsizlik için yaptırmanız gereken genel testler arasında, kan testleri, trioid testleri, şeker testleri, eklemlerle ve romatizmalı hastalıklarla ilgili olup olmayacağını belirlemek için gerekli testleri yaptırabilirsiniz

Mevsim değişikliklerinde görülen halsizlikler için neler yapılabilir?

Mevsim değişikliğinde özellikle kış mevsimine geçişte, gündüz süresinin kısa, gece süresinin uzun, güneşli saatlerin az olması gibi nedenlerle kişide halsizlik görülebilir. Bu yüzden özellikle kış mevsiminde sabah güneş doğduğu saatlerde uyanıp, güneş ışığından faydalanmanız, mevsimsel halsizlik şikâyetlerinin ortadan kalkmasına sebep olur.

Halsizlik şikâyeti için ara öğünlerde neler yenmesi gerekir?

Halsizlik şikâyetinden kurtulmak için yapılacak en doğru şeylerden biri de, ara öğün yeme düzenine alışmaktır. Bazı besinler doğru saatlerde vücudunuza vermezseniz, gün içinde halsiz düşmeniz kaçınılmaz olur. Özelikle ikinindi vakti yani, öğlen ile akşam yemeği arasındaki sürede kesinlikle bir miktar besin tüketmelisiniz. Öğlen 12 ila aksam 7 arasında süreye iki ara öğün koyup, birinde bir adet meyve, diğer ara öğünde diyet türü bisküviler veya kalorisi düşük besinler tüketmeniz halsizliğinizi ortadan kaldırmak için son derece faydalı olacaktır.

Uykusuzluğun halsizliğe etkisi nedir?

Uyku düzeniniz bozuksa, gün içinde halsizlik yaşamanı kaçınılmazdır. Gece 11-12 gibi yatıp sabah 7-8 gibi uyanmanız halinde gün içinde halsizlik sorunu yaşamazsınız. Ancak gece yattığınızda uyku esnasında sık uyanıyorsanız, uykunuz bölünüyorsa ertesi gün muhtemelen halsizlikten şikâyet edersiniz. Bu sebeple gece yatmadan önce rahat uyku çekmenizi sağlayacak bir bardak süt veya bir çorba kâsesi yoğurt gibi uyku getiren besinler tüketin.

Spor yapmak halsizliği yok eder mi?

Evet. Aslında egzersiz yapmak, spor yapmak halsizliğe karşı birebir gelir. Ancak spor yapmak için önce haliniz olması lazım. Bu sebeple sabah güneşle birlikte uyanın ve güneşin doğuşuna karşı açık havada veya evinizin balkonunda, terasında sadece 10 dakika bile olsa egzersiz yapın. Bu size gün içinde yapmak istediğiniz egzersizler için güç sağlayacak ve halsizliğini giderecektir.

Halsizlik nedenleri nelerdir

Halsizliği yok etmek için nasıl beslenmek gerekir?

Halsizlik şikâyeti olan kişilere baktığınızda hepsinin ortak noktası yanlış beslenme düzenidir. Kişi bazen bilinçsizce bazen de diyet yapmak ve zayıflamak adına karbonhidratlı besinleri hayatından tamamen çıkarır. Kişinin ihtiyacı olan enerjide karbonhidratlarda bulunduğu için, kişi direk halsizlik sorunu ile baş başa kalır. Bu sebeple gün içinde almanız gereken karbonhidrat miktarını, kesinlikle almalısınız. Zira daha azını almanız durumunda halsizliğin yanı sıra saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi daha birçok hastalıkla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple şeker oranı düşük bulgur, kivi, elma, ayva, armut, kuru baklagiller gibi besinleri halsizliğe karşı tüketebilirsiniz.

Vitamin hapları halsizliği giderir mi?

Aşırı halsizlik durumlarında doktora görünmeden, kendi başınıza gidip vitamin ilaçları almanız, aslında son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Zira bazı vitaminler vücuttan atılamayarak depolanır ve zehirlenmeye yol açabilir. Bu sebeple kesinlikle doktor tavsiyesi olmayan hiçbir vitamini kullanmamak gerekir.

Yaz mevsiminde halsizlikten kurtulmak için neler yenilebilir?

Yaz mevsiminin sıcak havasında birçok kişi halsizlikten şikâyet eder. Aslında doğru beslenme ile sıcak havaların verdiği halsizlik şikâyetinden kurtulabilirisiniz. Örneğin günde içeceğiniz 2 bardak limonata sizi hem serinletir hamda C vitamini ile size enerji verir. Yine aynı şekilde dondurma, ayran yaz mevsiminde yaşanan halsizliğe çözüm getirir. Bunun yanında kuru kayısı, kuru badem, fındık, ceviz, kuru üzüm, kuru incir yaz mevsimi halsizliği ile mücadele etmede son derece faydalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.