KadincaSayfa.Com

Mide Bulantısı

Mide Bulantısı

Mide bulantısı kişinin karın çevresindeki kasların aniden ve kuvvetli şekilde kasılması ile birlikte midenin birden boşalması durumudur.
Mide bulantısı yaşayan kişi sürekli kusacakmış gibi hisseder.

Mide Bulantısı Nedenleri

Gastroenterit

Kişide mide bulantısı ile kusma nöbetleri görülür. Bunun yanında ishal, hafifi derece baş ağrısı ve ateş yükselmesi görülür. Sindirim sistemi iltihaplanması mide bulantısı ve kusmanın en belirgin nedenidir. Genelde bu şikâyetler 24 saatte geçer. Mide bulantısına kusma eklendiği Gastroenterit durumlarında vücudun susuz kalmamasına özen gösterilmelidir.

Gıda Zehirlenmesi

Mide bulantısı durumlarında kusmada belirirse muhtemel sebeplerden biri olan gıda zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz. Mikroplu, bakteri bulaşmış, bozuk yiyecekler tüketme gıda zehirlenmesine sebep olabilir ve bu da size aşırı mide bulantısı ve kusma olarak geri dönebilir. Gıda zehirlenmesi genelde bozuk veya mikroplu yiyeceklerin yenilmesinden 6 saat ile 48 saat sonrasında belirebilir. Hafif gıda zehirlenmeleri kendiliğinden birkaç günde geçebilirken bazı ağır gıda zehirlenmeleri hastaneye gidilmesini gerektirebilir.
Mide Bulantısında Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?
Mide bulantısı yaşadığınız zaman, midenize dokunmayan katı yiyecekler yiyebilirsiniz. Kuru ekmek, tuzlu kraker gibi yiyebilirsiniz. Yağlı ve sütlü yiyeceklerden mide bulantınız geçene kadar uzak durun.
Bunun yanında araçla yolculuk yaparken mide bulantısı çekiyorsanız, yola çıkmadan 1 saat önce mide bulantısı önleyici doktor tavsiyesi olan ilaç alabilirsiniz. Bunun yanında zencefil çayı da mide bulantısına iyi gelmektedir. Mide bulantısı çektiğinizde bir bardak zencefil çayı fayda sağlayabilir. Bunun yanında bulunduğunuz odayı havalandırmak ve serin tutmak mide bulantısını hafifletebilir. Margarin, tere yağ, gazlı içecekler, asitli içeceklerden uzak durun. Sade maden suyu yani soda mide bulantısına iyi gelebilir. Yemek yedikten sonra ki ilk yarım saat yatmamaya dikkat edin. Yatmak isterseniz ayaklarınızı, başınızdan yukarı tutacak şekilde bir yere koyun. Sıvı gıdaları çok sıcak yememeye dikkat edin. Ağır egzersizler mide bulantısını artırabileceğini unutmayın. Bunun yanında nane ve papatya çayı mide bulantısını geçirmek için faydalı olur. Nane ve limonun kaynatılması mide bulantısına iyi gelir. Sigara ve alkol kullanımı ya tamamen sonlandırın ya da mümkün olduğunca azaltın. Zira sigara ve alkol mide bulantısına sebep olabilmekle birlikte mide bulantısını da artıran faktörlerdir. Sabahları asla kahvaltı yapmadan güne başlamayın. Çünkü mide bulantısı çekenlerin beslenme düzenine bakıldığında kahvaltı yapmayanların, kahvaltı yapanlara göre daha çok mide bulantısı yaşadığı görülmüştür. B6 vitamin eksikliğinde mide bulantıları görülür. Bu sebeple gün içinde alacağınız besinler B6 vitamini içermesine özen gösterin.

mide-bulantisi (1)
Hamilelikte Mide Bulantısı
Gebelik döneminde hemen hemen her kadının yaşadığı mide bulantısı geçici bir süreç olmakla birlikte kişiyi zorlayan bir durumdur. Özellikle hamilelik döneminin ilk 3 ay içinde mide bulantısı görülmektedir. 4.aydan itibaren mide bulantıları kesilmeye başlar. Ancak bu durum gebe kadınlara göre değişebilmektedir. Bazı kadınlar 3 ay süren mide bulantıları, bazı kadınlarda 5 ay kadar sürebilmektedir. İlk üç ay dolmasına rağmen mide bulantısı hala devam ediyorsa mutlaka doktora mide bulantısı şikâyeti ile başvurulmaktadır. Gebelik döneminde kadının hormonlarının yükselmesi, her tür kokuya karşı hassasiyet göstermesi, midenin normalden daha fazla asit salgılaması ve yorgunluk gibi sebeplerle mide bulantısında artış gösterir. Gebe kadının stresli yaşamı, aşırı duygusal halleri mide bulantısını artırır. Gebelik döneminde mide bulantısı her ne kadar normal bir şeymiş gibi düşünülse de, aslında uzun sürdüğü takdirde tehlikeli bir durumdur. Mide bulantısı aşırı kusmayla ve hiçbir şey yiyememe durumuna dönüşürse mutlaka doktora başvurulmalıdır. Gebelik döneminde mide bulantısı akabinde gerçekleşen kusma durumunda vücudu susuz bırakmamalısınız. Hamilelik döneminde baharatlı ve asitli yiyeceklerden uzak durun. Limon dilimlerini koklamak, buzlu çay ve maden suyu içmek hamilelikte mide bulantısı önlemek için faydalı olabilir.
Mide bulantısı tedavisi
Mide bulantısı tedavisi için, öncelikle mide bulantısının sebebinin bulunması ve sebep olan unsuru ortadan kaldırmak için yola çıkılmalıdır. Tespit edilen mide bulantısı sebeplerine göre gerekli görülen ilaç tedavisine ve gerekli beslenme sistemi belirlenerek yeni beslenme düzenine başlanabilir. Bunun yanında mide bulantısını önleyici çok hafifi egzersizler önerilebilir. Muhtemelen B vitamini takviyesi önerilebilir. Bunun yanında portakal, greyfurt, limon, mandalina, yeşilbiber, roka gibi C vitamini içeren besinler önerilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.