KadincaSayfa.Com

Gizli Şeker Nedir?

Gizli Şeker Nedir?

Gizli şeker nedir?

Halk arasında gizli şeker diye tabir edilen, şeker hastalığı, hastanın açlık kan şekeri değeri normal iken tokluk kan şekeri değerinin yüksek olması anlamına gelir. Diyabet öncesi duruma “gizli şeker” denmektedir. Bu hastalığın, bu evresinde hastaların kilo vermesi , sağlıklı beslenme ve spor yapması ile bu kişiler gizli şekerin diyabet hastası olması engellenebilir. Hastaların devamlı olarak açlık kan şekeri kontrol edilirse tokluk kan şeker değeri takip edilemez. Bu sebeple şeker hastalığı şüphesi olduğunda açlık kan şekeri ölçümü yapıldıktan sonra, hasta karnını doyurduktan 2 saat sonra birde tokluk kan şekeri değeri ölçülmelidir. Açlık kan şekeri ölçümü yapıldıktan sonra, tokluk kan şekeri ölçümü yapılacağı saate kadar tüketeceği besinlerin karbonhidratlı besinlerden, tatlılardan, şekerli besinlerden olması istenir.

gizli-şeker-nedir-resmi

Açlık ve tokluk şeker ölçümü yapıldığında tokluk şeker oranı açlık şeker değerinden düşük olursa veya doktor muallâkta kalacak olursa, hastaya 75 gramlık glikozlu bir sıvı içiriliyor ve ardından, yarım saatte bir, bir saatte bir gibi düzenli aralarla kan şekeri ölçümü tekrar yapılıyor ve bu aralarda yükseklik olup olmadığı kontrol ediliyor. İşte bu kontrol de herhangi bir kontrol saatinde hastanın açlık şekeri normalken tokluk şekeri olağanın üzerinde yüksek çıkarsa, bu hastada gizli şeker olduğu kanısına varılır. Bu sonuca göre hastaya diyet veya ilaçla tedavi yöntemi gibi yöntemler sunulur.

 

Bu hastalığa yakalanma riski kimlerdir?

Vücut ağırlığı, olması gerekenden daha fazla olan kişiler. Ailede diyabet hastası olanlar. Eğer siz, yüksek tansiyon, düşük HDL, yüksek kolesterolünüz varsa mutlaka 1-2 yılda bir test yapılması gerekmektedir. Gizli şeker tespit edilmese bile 45 yaş üstü iseniz, 3 yılda bir yapılması tavsiye edilir.

gizli-seker-diyabet

Gizli şeker şüphesi olan kişiler

Sabah kalkar kalmaz, tatlı yemek istiyorsa.

Ani sinir atakları

Gün içinde, uyuklama durumları

Baş terlemesi, terlemede artmalar özellikle gece terlemeleri

Psikolojik değişimler, halsizlik, yorgunluk hissi

Aşırı zayıflama veya kilo alma

Hamilelikte, kan şekeri düzensizliği

Çok su içme

Sık idrara çıkma

Ağız kuruluğu
Yukarıda yazdığımız, belirtileri yaşıyorsanız endokrin uzmanına görünmenizi tavsiye ederiz. Sağlıklı bir ömür dileği ile…

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.