KadincaSayfa.Com

Tüp Bebek

Tüp Bebek

Tüp bebek eşlerin 1 seneyi aşan zaman içinde hiçbir korunmada bulunmadıkları halde hamilelik meydana gelmemesi halinde, bebek sahibi olabilmek adına uygulanan bir yoldur. Anne adayından alınan yumurtalar ile erkeklerden temin edilen spermler, labratuvarlarda döllendirilerek ve de ortaya çıkan embiriyolar 2 – 5 gün içerisinde anne adayının rahmine yeniden yerleştirilmesiyle uygulanmakta olan yönteme tüp bebek yöntemi denir.
Tüp bebek tedavisinin birinci yolu, anne adayından temin edilecek kaliteli olan yumurta hücreleri olur. Anne adayının regl döneminin 2 veya 3 gününde gereken testler yapılmalı ve de anne adayımıza bu testlerin neticesinde çatlatma iğnesi diye bilinen enfeksiyon uygulanmaktadır. Çatlatma iğnesi uygulandığı süreden 32 ile 36 saatin içerisinde yumurtalar toplanmaya başlar. Kalitesi yüksek olan yumurtaların toplanması işlemi 30 dakika sürer. Toplanmış olan yumurtalar ivedi olarak laboratuara alınıp incelenir ve de içerisinde olgun olanlar ayrılıp döllenme operasyonu başlatılır. 30 dakika süren yumurta toplama operasyonu nedeniyle anne adayımız bir saat dinlenmeye alınır ve de evine yollanır. Uygulanan operasyonun 15 – 16 saat ardından yumurtalar döllenmiş mi, döllenmemiş mi kontrol edilmektedir. Döllenmiş olan yumurtalar kültür ortamlarına yeniden konulmakta ve gelişim sürelerinin bitmesi beklenmektedir.
tup-bebek
Gelişim süresini bitiren embriyolar anne adayımıza nakledilmek için hazır hale getirilir. Anne adayımız embiriyo nakli yapılması için jinekolojik masaya yerleştirilir. Bu transfer sırasında ağrı ve de acı hissedilmediği için anne adayımıza hiçbir anestezi uygulanmamaktadır. Jinekolojik masadaki anne adayımızın vajinasına spekulum yerleştirilir vajen ile rahim ağzı özel sıvıların ve de steril serumların yardımlarıyla temizlenir. Daha sonra katater vasıtasıyla embriyolar anne adayımızın rahmine konulur. Anne adayımızın rahmine konulan embriyoların adeti genellikle 2 ile 4 arasında değişir. Embriyo adetinin 2’ nin üzerinde olmasının sebebi anne adayımızın hamilelik şansını arttırmak içindir. Transferin bitmesinin yaklaşık bir saat ardından anne adayımız evine yollanır.
Anne adayımız embriyo transferi olduğu günün ardından 13 gün sonra hamilelik testini yapmak üzere beklemeye başlar.
Tüp bebek yöntemi için en sık sorulan sorular ve cevapları şöyledir;
Tüp bebek yönteminde başarının sağlanabilmesi için yaş faktörü ne kadar etkilidir?
Tüp bebek yöntemini isteyen bayanların yaş aralığı 35 olanların başarı şansları % 55, 35 ila 38 yaş arasındakiler için %45, 38 ila 40 yaşları için %38, 40 yaşın üzerindeki bayanlar içinse bu oran %23 hamilelik şansı vardır.
Tüp bebek yönteminde başarı sağlamakta kistler engel midir?
Kistler yumurtalıkta bulunarak yumurtlamaya mani olduğundan dolayı, ilk olarak kistler tedavi edilip yok olmaları sağlandıktan sonra tüp bebek yönteminde başarı sağlanabilir.
Tüp bebek tedavisi ne kadar sürüyor?
Hemen, hemen iki hafta sürer
Tüp bebek yöntemi için yaş sınırlaması bulunmakta mıdır?
Tüp bebek tedavisi çoğunlukla 45 yaşına kadar olan bayanlara uygulanmaktadır.
Tüp bebek tedavisini kaç sefer tekrarlayabiliriz?
Belli bir sayısının olmamasıyla beraber 7-8 defa uygulanabilir. Her uygulamanın sonrasında 90 günlük bir ara verilmesi gerekir.
Tüp bebek yöntemiyle gebelik olduğunda düşürme tehlikesi doğal yollardan gebe kalanlara oranla daha mı yüksektir?
Hayır böyle bir durum söz konusu değildir.
Döllenmiş olan yumurtalar annenin rahmine konulmasından evvel anormal olup olmadığının tespiti mümkün müdür?
Evet. Döllenen yumurtalar anne rahmine konulmadan evvel genetik tanı uygulamasının yapılmış olmasından dolayı yumurtaların arasında kromozon bozukluğu var olan var ise tespiti mümkündür ve de sağlıklı olanları rahme konulur.
Hamileliğin başlamasının ardından genetik bir rahatsızlığın olup olmadığını anlamak mümkün müdür?
Evet. Hamileliğin kimi dönemlerinde yapılan tarama testleri sırasında, içerisinde bebeğin olduğu sıvıdan örnek alınır ve de bu sayede bebeğin kromozom analizi yapılır ve genetik rahatsızlığın söz konusu olup olmadığı anlaşılır.
Yumurtalıklarında kist olan hastaların tüp bebek tedavi süreci nasıl olur?
Yumurtalıklarında kist bulunan kişinin kist büyüklüğü 3 cm nin altında ise tedavi başlatılır. Ama 3 cm den iri ise iğnelerin kullanım süreleri uzatılıp küçültülmesi için çalışılır. Hala kistler ufalmıyorsa iğneyle kist sıvısı alınmaktadır.
Dış gebelik riski tüp bebek tedavisinde olabilir mi?
Doğal yollarda olan hamileliklerde dış gebelik riskinin olması gibi tüp bebek tedavisinde de dış gebelik tehlikesi bulunur fakat oran % 2 gibidir.
Tüp bebek tedavisinde bebeğin cinsiyetini belirleyebilir miyiz?
Hayır. Bu yol Türkiye kanunlarına göre yasaktır.
Tüp bebek yöntemi İslami koşullara göre haram olur mu?
Diyanet işlerinin açıklamasına göre tüp bebek yöntemi dinimize göre haram değildir. Evli çiftin isteği bebek sahibi olabilmektir ve de tüp bebek uygulamasının amacı budur. Dinimizce bir sakıncası bulunmamaktadır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.