KadincaSayfa.Com

Gebelikte Aşerme

Gebelikte Aşerme

 

Gebelik döneminde hemen hemen her hamile kadının yaşadığı bir durum olan aşerme, vakitli vakitsiz, hiç akla gelmeyen besinleri yeme ihtiyacı olarak tanımlanır. Hamile kadınların nerdeyse yüzde sekseninde en olmadık yiyeceklere aşerme durumu dikkat çekicidir. Gebe kadının hiç mevsimi olmayan besinlere aş ermesi, gece uykudan uyanıp ömrü boyunca hiç yemediği besinlere aşermesi çok sık görülen bir durumdur.
Gebelik esnasında aşerdiğiniz yiyecekleri mutlaka tüketmeye özen gösterin. Aşerdiğiniz yiyeceği temin edemiyorsanız ona benzer bir yiyeceği tüketmeye çalışın.
Kimi gebe kadınların normal besinler dışında bildiğimiz toprağa aşerdiği görülür. Buna pika ismi verilir ve bu bir tür hastalıktır. Muhtemelen anne adayında demir eksikliği vardır ve tıbbi tedavi gerekir.
Birçok gebe kadında aşermenin yanı sıra bazı besinlerden tiksinme, iğrenme gibi durumlarda görülür.
Aşerme hamilelik döneminin genelde ilk 3 ayında ortaya çıkar. Gebelik döneminin 5. ayına gelinmesine rağmen hala aşermeler devam ediyorsa bunun altında hormonal sebepler değil psikolojik sebepler yatıyor olabilir.

gebelik_aserme
Bunun yanında gebelik döneminde iğrenmelerin hangi besinlere karşı geliştiği de büyük önem taşır. Örneğin, yağlı yiyeceklerden, kahve, çay türü içeceklerden, salam sosis gibi et türlerinden iğreniyorsanız bu normal bir durumdur. Ancak süt, balık, pişmiş et, meyveler gibi besinlerden tiksiniyorsanız bu normal bir durum değildir. Çünkü gerek sizin gerek bebeğinizin gelişimi için faydalı olan bu besinleri tüketmeniz gerekmektedir. Üstelik gebe kadınlarda en sık görülen iğrenme süte karşı olan iğrenmedir. Hâlbuki kalsiyum deposu olan süt, hem bebeğiniz hamda sizin için çok gereklidir. Şayet sütten iğreniyorsanız peynir ve yoğurt ile bu açığı kapatmalısınız. Peynir ve yoğurttan da iğreniyorsanız, süt içeren tatlılara yönelmeniz gerekir. Bunun yanında doktorunuz da size muhtemelen kalsiyum içeren tabletler vererek açığı kapatmaya çalışacaktır.

Erkekler aşerme dönemindeki eşleriyle nasıl başa çıkabilir?

Aş ermeyi 2 türlü alğılıyoruz aslında, bir fizilojik kısmı var hormonlarla ilgili olan bir kısmı. Bir de psikolojik küçük bir kısmı var aslında çok ince bir çizgi. Bu dönemin anne adaylarının tadını çıkarmasından yanayız bu dönemin, o çok ince bir çizgi şımarmayla gerçekten o ihtiyacın karşılaşmasıyla arasında çok ince bir çizgi var bu dönem çok uzun bir dönem olmadığı için anne adayının bu dönem ne olur ki biraz hassasiyet gösterilse. Bu dönem kadın erkek ilişkisinin kalitesiyle çok alakalı ve çok net bir şekilde belli olunuyor. Yani şımarıklıkla şimdi elime geçirdim bakayım ne kadar sınırlarına bakmakla gerçek bir ihtiyaç arası çok net. Dolayısıyla eğer ulaşılabilen bir şeyse niye yapılmasın, çok az bir zaman karşılansın veya altarnatifler getirilebilinir. Yani şunun yerine bunu yapabilir, bunu ister misin? İletişim bu şekilde olmalıdır. Kadın tarafından ise hissedilen çok daha farklı derecede hissedilen fizyolojik değişiklikler olduğu için, aman bir tane çilek istedim dondurma istedim gibi bir hal var ama tabi istekler bazen çok ciddi korkunçlaşıyor bence biraz pratik bir durum yaratmakta fayda var. Önemli olan aslında aş ermeyle beraber gelen ilgi ve aş ermeyle beraber gelen sevgi sunumu. Yani bir şey sunarsın ona öyle bir sunarsın ki bal kaymak olur ve asıl ihtiyaç odur zaten.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.