KadincaSayfa.Com

Tiroidi Daha Az Çalışan Kişiler Kilo Vermek İçin Ne Yapmalı?

Tiroidi Daha Az Çalışan Kişiler Kilo Vermek İçin Ne Yapmalı?

Diyet veya fiziksel aktivitede herhangi bir değişiklik olmaksızın nedensiz yere kilo alma, hipotiroidin ana semptomlarından biridir. Peki ya yapmanız gerekenler? Gelin hep birlikte bakalım…
Tiroid, boğazda kelebek şeklinde bir bezdir ve metabolizma dahil olmak üzere birçok bedensel fonksiyonları düzenleyen hormonları üretir. Tiroid beziniz normalden daha az çalışırsa daha yavaş hormon salgılar, metabolizma hızınızı etkiler ve vücutta daha az kalori yaktırır. Bu da kilo almanıza neden olur.
Saudi Medical Journal’da yayınlanan bir araştırmada, tiroidlerdeki işlev bozukluğunun, aşırı kilolu kişilerde daha sık görüldüğü açıklanmıştır. Bununla birlikte, obezite ile hipotiroidizm arasındaki ilişkiyi kesin olarak ortaya koymak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Aşırı kilo almanın yanı sıra, zayıf bir tiroidin diğer yaygın semptomları; kuru cilt, kas ağrısı, sağlıksız saç, sık sık yorgunluk, iştahsızlık, menstruasyon sorunlar, yüksek kolesterol seviyeleri, kabızlık, hazımsızlık, yetersiz konsantrasyon ve zayıf hafızadır.

Metabolizma yavaşladığında kilo vermek zor olabilir, ancak bunun için alabileceğiniz önemler vardır. Her şeyden önce, hormon yenileme ile problemi tedavi etmeniz ve belirli yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız gerekir.

İşte tiroidi daha az çalışanların kilo vermeleri için bazı yollar:

1. Tiroid İlacı Alın

Hipotiroidizmden muzdarip olduğunuzda, tiroid ilaçlarınızı doktorunuzun talimatına göre almak önemlidir. Bu, vücudunuzdaki tiroit hormonlarının normal seviyelerde tutulmasına yardımcı olacaktır. Tiroid düzeyleri kontrol edildikten sonra, otomatik olarak kilo verme hedefinize daha çabuk ulaşacaksınız.

Tiroid ilacı sabah aç karına alınmalı ve üzerine bol su tüketilmelidir. İlacı aldıktan sonra, kahvaltı için bir saat beklemeniz gerekir.

Aynı zamanda, tiroid ilaçlarını aldıktan sonra en az 30 dakika boyunca başka ilaç almamanız gerekir.

 

2. Basit Karbonhidratlardan ve Şekerlerden Kaçının

Hipotiroidizminiz varsa, karmaşık karbonhidratlara odaklanan orta ila düşük karbonhidratlı bir diyet izlemek önemlidir. Aynı zamanda basit karbonhidratlardan ve şekerlerden kaçınmanız gerekir.

Kilo vermeye çalışırken, ana odağınız kolayca yakabileceğinizden daha az kaloriyi tüketiyor olmanızdır. Hipotiroidizmden kaynaklanan yavaş metabolizma, kalorili yakmanızı zorlayabilir. Bununla birlikte, vücutta strese neden olabileceğinden kalori miktarını aşırı derecede azaltmamak gerekir.

Günlük kalori alımınızı takip etmek ve dengeli bir diyet yapmak için bir gıda günlüğü tutmanız da işe yarayabilir.

3. Hareket Etmeye Devam Edin

Egzersiz, muhtemelen hipotiroidizmi olan insanlar için bile kilo vermenin en iyi yollarından biridir.

Egzersiz metabolizma hızını artırır, böylece hipotiroidizmin etkilerini aşmanıza yardımcı olur. Egzersiz, bu ihtiyaç duyulan gücü ve hareketliliği sağlar.

45-60 dakikalık günlük hareketli yürüyüşün yanı sıra düşük hızda uzun süreli egzersiz de yeterlidir. Fakat düzenli olarak yapmak buradaki ana kuraldır.

Bununla birlikte, güçlendirme eğitimi ve hafif egzersizler haftada iki kez 30 dakika boyunca yapılmalıdır. Bu egzersizler özellikle hareket sorunu yaşayanlar için son derece faydalıdır.

4. Yemekleriniz İçin Hindistan Cevizi Yağı Kullanın

Hipotiroidizmle kilo vermenin bir başka basit yolu, hindistan cevizi yağının düzenli kullanılmasıdır.

Her şeyden önce, hindistan cevizi yağındaki sağlıklı yağ asitleri, tiroid bezlerinin normal şekilde çalışmasını sağlamak için tiroit hormonu üretimini başlatır. Bununla beraber kilo vermeyi hızlandırır ve kolestrol seviyelerini düşürür.

Hindistan cevizi yağı içindeki yağ asitleri, hücrelerin enerji yakmasını sağlayan mitokondriye kolayca girer ve burada yağları enerjiye dönüştürür. Bu da doğal olarak metabolizmanızı artırır.

Journal of Nutrition’da yayınlanan 2002 tarihli bir araştırmaya göre orta zincirli trigliseridlerin (MCT) uzun zincirli trigliseridler (LCT) ile karşılaştırıldığında kilo verme konusunda daha tatmin edici olduğu görülmüştür.

2012 yılında Lipids’de yayınlanan bir başka çalışmada, hindistan cevizi yağının, abdominal obezite gösteren kadınların biyokimyasal ve antropometrik profilleri üzerindeki olumlu etkisi olduğu vurgulanmıştır.

Düzenli pişirme yağınızı organik hindistan cevizi yağı ile değiştirin. Bunun dışında içeceklerinize de hindistancevizi yağı ekleyebilirsiniz. Süt, çay, kahve veya smoothienize ekleyerek günde 1-2 çorba kaşığı organik hindistan cevizi yağı tüketebilirsiniz.

 

Not: Günde 3 çorba kaşığından fazla hindistan cevizi yağı tüketmeyin.

5. Sağlıklı Atıştırmalıkları Seçin

Zayıf bir tiroidiniz varsa metabolizmanızı arttırmak ve zayıflamayı desteklemek için az ve sık yemekler mecburidir. Sağlıklı bir diyet planının ana bileşeni sağlıklı ara öğünlerdir.

Kuru yemişler selenyum açısından zengin olduğundan sağlıklı seçimlerdir. Selenyum, doğru tiroid fonksiyonu için önemli bir mineraldir.

2002’de yayınlanan bir çalışmada yeterli selenyum tüketiminin, tiroid hormonu sentezini ve metabolizmasını desteklediği ve tiroid bezini aşırı iyot maruziyetinden oluşan hasarlardan koruduğu bildirdi.

The Clinical Endocrinology & Metabolism Dergisinde yayınlanan bir başka çalışmaya göre düşük bir selenyum düzeyinin tiroid hastalığı riski ile ilişkili olduğunu kaydedilmiştir.

Badem, kaju fıstığı, ceviz, kabak çekirdeği ve yumurta selenyum içeren sağlıklı atıştırmalıklar arasındadır.

6. Balık Yağı Takviyesi Yapın

Balık yağı, vücudunuzun üretmediği omega-3 yağ asitleri içerir ve zayıf tiroidinizin işlevini geliştirir. Omega-3 yağ asitleri ayrıca vücudun yağ yakmasını sağlar. Yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeri de dahil olmak üzere bir takım sağlık sorunlarıyla bağlantılı olan (visseral yağ) göbek yağının azaltılmasında da faydalıdır.

The Journal of Nutritional Biochemistry’de yayınlanan bir araştırmaya göre, yağ asitlerinin karaciğeri etkileyen tiroid hormonunu ve hepatik-lipid metabolizmasını da etkilediğini göstermektedir.

Bu yağ asitleri ayrıca iltihaplanmayı azaltmaya, bağışıklığı artırmaya da yardımcı olur.

Bir balık yağı takviyesi almadan önce dozu hakkında mutlaka doktorunuzla konuşun. Günde 3 gramdan fazla balık yağı tüketmeyin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.