KadincaSayfa.Com

Sosyal Medya Bağımlılığı

Sosyal Medya Bağımlılığı

Sosyal medya bağımlılığı nedir?

Sosyal medya bağımlılığı, tanımlamadan önce bağımlılık kavramını tanımlamakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bağımlılık sadece maddeye, alkole kumara değil. Her objeye her nesneye bağımlılık geliştire bilinir. Bağımlılığın çok temel bir niteliği vardır kontrol kaybı, bir nesneyle yada bir aktivite ile ilişkili kontrolü kaybedilmiş olmasıdır. Çok daha sinsi 2. kavramı da kontrol kavramının inkarıdır. Yani öbür taraftan kişi bir şeye karşı ayırdığı zamanı kontrol edememektedir. inkar etmeye başlatabilmiştir hayır ben kontrolümü kaybetmedim demeye başlamıştır tıpkı diğer bağımlı kişiler gibi. İşte ben istediğim kadar kısıtlayabilirim daha az kullanabilirim, kontrol bende ama artık çizgi geçilmiştir artık kişi bağımlılıkla baş başadır.
Peki ne demektir sosyal medya bağımlılığı? Sosyal medya araçlarının ölçüsüzce kullanmaktır, giderek buna ayrılan zamanların artmasıdır ve giderek bunu tehlikesinin riskinin farkında olmamaya başlamaktır. Giderek artan bir ihtiyaç var hayatın diğer sorumluluklarına giderek daha az ayrılan vakit var. Sosyal medya ile irtibata geçilmediği zaman hissedilen huzursuzluk huzursuz hissetme bu konuda çeşitli yalanlar söyleyebilmek diğer insanlara konunu süresi ile ilgili yada duyulan ihtiyaçla ilgili hayatın diğer cephelerinde aile yaşantısı iş yaşantısı arkadaşlar bu cephelerde giderek aksamalar. Yani aslında diğer bağımlılık kriterlerinin tamamı sosyal medya bağımlığında da geçerlidir.

Sosyal medya bağımlılığı nasıl tedavi edilir

Kişi Facebook ya da Twitter bağımlısı olduğunu kendisi anlayabilir mi?

Her tür bağımlılıkta bir eşikten bahsedilir, bağımlık eşiğinden önceki süreci kötüye kullanıp yada ölçüsüzce kullanım denmektedir. Ama öyle bir eşik vardır ki o eşiği geçtikten sonra kısmı artık bağımlı olmak denir. Ve aslında o görünmez bir eşik sinsi bir eşik kişi o eşiği geçtiğini fark edemiyor. Zaten bağımlılık böyle başlıyor, o eşikten önce aslında kişi fark ediyor çeşitli kayıplara yol açtığını. Ama bir süre sonra zaaf, hata tercih şeklinde gidiyor. Ama esas mesele kişilerin konfor kaybı artıkça, kişilerin konfor kaybını inkar başlıyor “hayır hayır benim hayatımı çok olumsuz etkilemiyor” gibi inkar başlıyor. Bir takım gerekçeler bahaneler uydurulmaya başlanıyor. İşte bu noktada bağımlılık başlıyor.

Sosyal medya bağımlılığı tedavi edilebilir mi?

Her bağımlılıkta olduğu gibi sosyal medyada bağımlığın da ana kavramlardan birisi, kişinin farkındalık düzeyini arttırmak, heves düzeyini motivasyon düzeyini arttırmak eğer bir şekilde profesyonel bir kişiye başvurduysa beklentisinin ne olduğunu ve netleştirmek. Eğer bir takım öneriler ve tavsiyelerle başlanırsa tedaviye, o hasta tedaviden uzaklaşır. Burada bağımlı kişinin kendisinin bizzat devreye sokmak önemli. Çok temel yaklaşımlardan birisi şudur yahu hakikaten bu gidişattan memnun musun? Bugün hayatta olmak istediğin yerde misin? Olabilecek en iyi sen bu musun? Kıyaslamalar yapmak, tedavilerde sık düşülünen hatalardan bir tanesidir. Bağımlığa sorulacak en güzel soru sosyal medya sana ne getiriyor, senden ne götürüyor? Hayatta her tutumun bir getirisi bir götürüsü vardır. Kişinin kendine bir doküman çıkarması gerekmektedir. Eğer bir tutum daha çok zarar veriyorsa, bir takım getirileri varsa ama götürüleri daha fazla ise kişiyi iflasa götürür. Kiş evet farkındayım biliyorum diyorsa ve hani zararları daha fazla olan bir tutumu sürdürüyorsa bir süre sonra buna hata denmiyor. Bağımlılık deniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.