KadincaSayfa.Com

Kadınların Sinsi Düşmanı Sistit

Kadınların Sinsi Düşmanı Sistit

Sistit Nedir?

Sistit, genelde bir enfeksiyonun neden olduğu, idrar kesesinin (mesane) iltihaplanmasına denir. İdrar yolunda ve de üreme sisteminde en çok rastlanan rahatsızlıklardandır. Hemen tedavi olunmaz ise rahatsızlık böbreklerinde hastalanmasını sağlayacak şekilde yayılma gösterebilir ve de mesane ile böbrekte kalıcı zarar bırakabilir.

Belirtileri

İdrar sırasında yanma, sızı. İdrarın yapılmasından sonrada devam edebilir.
İdrara sık çıkılması
Kasıklara ve de makata kadar yayılan ağrılar
Yüksek ateş
Terleme
Yorgunluk hissi
Bulantı ve de kusma
İdrarın bulanıklaşması, kötü kokması
Cinsel ilişkide ağrı hissetme

Teşhis

Bir ürolog şikayete ve de testlerin sonucuna göre teşhis koyar. Yapılan testler, idrar analizi, sistokopi ve de damar içi pylogram ismi verilen özel röntgen çekimini kapsamaktadır. Enfeksiyon sebebi bakterinin tanımlanabilmesi için idrar kültürü gerekir. Sistit uygun ve hızlı bir biçimde tedavi olunursa mühim bir rahatsızlık değildir. Sistit ile nedeni tedavi olunmazsa, kronik ve de insani güçsüz duruma düşüren bir hal alır.

Nedenleri

Bakteriler normalde üreme organları ile anüste yaşarlar. Kimi zaman bakteriler alt idrar yolunu aşıp mesaneye giderler. Mesaneye giden bakteriler idrar ile dışarıya atılır. Fakat mesanedeki bakterinin sayıları, atılan bakteriden daha çok ise bir sonraki hali ise böbrek iltihabı olabilir.
Bulaşması cinsel ilişki sırasında ya da genital hijyenin az yapıldığı zamanlarda olabileceği gibi idrarın uzun zaman tutulması, idrar yolunda daralma yapan rahatsızlıklar, menapoz dönemindeki düşen östrojen seviyesinden dolayı ortaya çıkabilir.
Bayanlarda uretra baylara göre daha kısa olduğundan dolayı dışarıdan bakterinin mesaneye ulaşabilmesi daha basit olur. Bu sebeple bayanlarda sistitin görülmesi oranı daha fazladır. Bayanların asgari % 20 gibi bir oranı hayatı boyunca en az bir defa sistit olabilir.
Ender olarak da sistite sebep olan bakteriler böbrek ile idrar yolu vasıtasıyla yukarıdan aşağıya ya da yakındaki dokularda olan enfeksiyon odaklarından lenfler ile mesaneye ulaşır.
Sistitin sıkça karşılaşılan nedeni Escherichia coli isimli mikroorganizmadır. Kalın bağırsakta normalde bulunan bu bakteri cinsel birleşme ile mesaneye gidebilir.

kadinlarin_sinsi - düşmanı

Sistitin Tedavisi

Sistit antibiyotik ile tedavi edilmektedir. Tedavinin başlamasından önce idrar kültürüyle antibiyogram için örnek alınmalıdır. Sonuç alınıncaya kadar idrar yolu enfeksiyonunda etkin antibiyotik kullanılmalı, sonuca göre gerek görülürse ilaç değişikliği yapılmalıdır. Kronik tedavide tedavi uzar.

Korunma Yolları

Tuvaletin ardından önden arkaya silinmelidir. Bu sayede vajinal ve de rektal bölgedeki bakterilerin idrar yoluna girmesine engel olursunuz.
İdrar tutulmamalıdır. Mümkün olduğu sıklıkta idrarınızı yapınız. Bu sayede mesanedeki bakterileri atmış olursunuz.
Cinsel birleşmenin ardından on dakika içinde idrar yapmaya çalışınız.
Cinsel ilişki sırasındaki yeterli kayganlık olması uretranın zarar görmesini azaltır.
Anal ilişki yapılıyor ise ardından vajinal bölge ile temas olmamalı ya da olacak ise güzelce temizlenmelidir.
Gün içerisinde bolca su içilmelidir. İdrarın çıkmasını ve de buna bağlı bakterilerin atılmasını sağlayacaksınız.
Kahve, çay, alkollü içecekleri az tüketmeye çalışın.
Genital bölgenin uzun zaman ıslak kalmamasına özen gösterin. Naylon oranı yüksek, dar iç çamaşırı kullanmayın. Nem bakteri üretiminin artmasını sağlayan bir ortamdır.
İç çamaşırınızı her gün mutlaka değiştirmelisiniz ve de pamuklu çamaşırı tercih ediniz.

Sistit bulaşıcı mıdır?

Evet Sistit bulaşıcı bir hastalıktır. Bu yüzden kişisel temizlik önemlidir, En bilindik  bulaşma yolu anüsten üretraya giden yoldur. Sistitin oluşmasına neden olan kolibasilidir, bu yüzden tuvalet temizliği çok önemlidir, bulaşabilecek diğer yerler  SPA ve havuzdur. Temizliğinden emin olmadığımız yerlerden hizmet almayınız.

Sistit hangi hastalıklarla karışabilir?

Sistitli hastalardaki belirtiler ile, böbrek taşı olan kişiler, mesane tümörü olan kişiler ve kum döken kişilerde tıpkı sistit teki belirtiler olacağı için ayırt edici testler yapılmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.