KadincaSayfa.Com

Pemfigus

Pemfigus

Pemfigus nedir?

Bu önemli hastalık, genellikle deride ve ağızda olur, fakat çok nadir olmakla birlikte burun içerisinde, boğazda, gözlerde veya cinsel organlarda da olabiliyor. İçi sıvı dolu kabarcıklar5, yanığı andırır. İlk devresi dediğimiz bu kabarcıklar zaman içinde patlayıp Üzerleri kabuklanır. Bu yara şeklindeki deri hastalığının halk dilinde bir ismi yoktur, oldukça önemli bir cilt rahatsızlığıdır. Çoğunlukla ağız içersinde yüzeysel bazı soyulmalar ve ağrılı yararlar halinde başlayıp cilde dağılabilen bir tür hastalıktır. Pemfigus hastalığının tetikleyicisi olan etken tam olarak bilinmese de otoimmün adı ile bilinen vücudun kendi bağışıklık hücreleri tarafından oluşturulan bir durumdur. Pemfigus hastalığının teşhisi için cilt hastalıkları uzmanına gidilmesi gerekir. Teşhisi konulan pemfigus hastalığının farklı tedavi protokolleri vardır. Pemfigus hastalığının dağılışı ve derecesine göre bir tedavi yöntemi belirlenir. Pemfigus hastalığının tedavisinde kortikosteroid ve immunosupresifler dışında immunoglobulin infüzyonu ve plazmaferez gibi bazı metotlar kullanılır. Bedenin kendi bağışıklık sistemi ile kendi cilt parçasına oluşturduğu bağışıklık hücrelerinin seviyesi kanda ölçülebildiği gibi hastalığın iyileşmesi ile paralel ilerler. Hastalığın iyileşmesinde yaraların bakımı çok önemlidir. Bu aşamada yaraların içinde gerekirse kortizon enjeksiyonu yapılabilir.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pemfigus hastalığını tetikleyebilme etkisi olan sarımsak, domates, patlıcan, biber gibi besinlerden uzak durmak. Bunların yanında Pemfigus tedavisinde son zamanlarda en çok kullanılan Aberer protokolüdür. Pemfigus hastalığının derecesine göre kortikosteroid ve azathioprin isimle ilaçlar kullanılabilir ve hastalık kontrol altına alınmasının ardından daimi tedavisine geçilir. Idame tedavisinde kortikosteroidin belli bir düzeyde doz azaltılması yapılır ve ardından iki günde bir 30 mg 3–4 ay devam edilir. Bu esnada 2 haftalık kan tahlilleri gözlem altına alınır. Pemfigus tedavi süresince tuzsuz, karbonhidratsiz, proteinli besinler tüketilmesi faydalı olur.

öldüren deri hastalığı

Pemfigus Bulaşır mı?

Pemfigus bulaşıcı bir hastalık değildir. Çok yakın temasta olan kişilere, eş, anne, baba veya çocuklara bulaşmaz.
Pemfigus çok nadir görülen bir cilt hastalığıdır, kabaca bir sayı vermemiz gerekirse bir milyon kişi içinde 3-4 kişide görülmektedir. Pemfigus yukarıda belirtilen belirtileri hissettiğiniz zaman deri hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Ne kadar çabuk fark ederseniz, tedaviye erken başlamanız yaşam kalitenizi arttıracaktır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.