KadincaSayfa.Com

Vücuttaki morarmalar neye işaret eder?

Vücuttaki morarmalar neye işaret eder?

Ortada hiç bir dış neden yokken kendiliğinden ortaya çıkan ve uzun süre geçmeyen morluklar, bazı hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle de kollarımız da meydana gelen morarmaları dikkate almalıyız. Dizlerimizin üst kısmında ki morluklar, adet kanamasının uzun sürmesi, aralarda olan adet kanamaları, pıhtılaşma sorunlarından ileri gelebilir. Pıhtılaşma bozukluğu, genetik olabildiği gibi bazı hastalıkların habercisi de olabilir. Diz üstü morarmaların da hematoloji uzmanına gitmekte fayda var, morarmalar karaciğer hastalıkları, alerji, pıhtılaşma sorunları veya lösemiye işaret eden belirtiler olabilir.
Vücutta morarma, kişinin derisindeki ve mukozalarındaki, kimi zaman da iç organlarında mor veya açık mavi renk alması halidir. Kişin kılcal damarlarındaki oksijene bağlanmamış hemoglobin veya methemoglobin ve sulfhemoglobin gibi bazı hemoglobin türevlerinin çoğalmasına bağlı olarak meydana gelir. Çoğunlukla dudaklarda, parmak uçlarında, dilde ve kulaklarda daha net görüldüğü gibi daha sık karşılaşılır. Vücutta morarma sorunun meydana gelmesi için 100 mil kanda 5 gr’den fazla indirgenmiş hemoglobin olması gerekmektedir.
Kanda var olan ki toplam hemoglobin miktarı ne kadar yüksek olursa, bu değere o kadar çabuk ulaşmaktadır. Kanda bulunan alyuvarların sayılarının arttığı polisitemi durumlarında morarma daha kolay ve daha çabuk meydana çıkmaktadır. Hâlbuki kansızlık durumunda hemoglobin miktarı düşük olduğundan, indirgenmiş hemoglobin miktarı da azdır ve böylece morarma daha geç görülür. Kan hemoglobin miktarında hiç bir değişiklik olmadığı halde deride ve mukozalarda pigment artışı ile gelişen renk değişiklikleri olabilir.

morarmalar neden olur

 

Vücuttaki morarmalar neye işaret eder?

 

En çok rastlanılan morarmalar, kalp dolaşım sistemi bozuklukları ile meydana gelir:

• Genetik kalp hastalıkları.

• Dokularda meydana gelen ödem yani su tutulması ve damarlarda kan toplanmasıyla gelişen konjestif kalp yetmezliği.

• Kişinin yaşadığı solunum yetmezliği sorunu.

• Astım, bronşit gibi tıkanıklık yapan hastalıklar.

• Aşırı şişmanlık

• Akciğer dokusunda azalmaya sebep olan hastalıklardan kaynaklanan kan bileşimi değişiklileri.

• Polisitemi Hastalığı

• Vücudun belli bir bölgesinde oluşan damar sertliği

• Raynaud hastalığı, burger hastalığı, akrosiyanoz hastalığı, alt ve üst ana toplardamarların tıkanması, kronik toplar damalar yetmezliği.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.