KadincaSayfa.Com

Çok İlginç Bilimsel Gerçekler

Çok İlginç Bilimsel Gerçekler

Çok İlginç Bilimsel Gerçekler

Rubik Küpü'nün ilginç özellikleri nelerdir

Rubik Küpü’nün ilginç özellikleri nelerdir?

iPhone yani Dünya da en çok satılan ürünlerde 2. sırayı alıyor. Peki en çok satılan ürün hangisi biliyor musunuz? Dünyanın en çok satan ürünü Rubik Küpü bu küple ne yapılıp edildiğini herkes az çok herkes biliyor. Tüm düzeyleri aynı renk yapmaya çalışıyoruz, peki bunu yaparken kaç farklı kombinasyon ulaştığımızın farkında mısınız? Aslında Rubik küpü kentilyonlarca farklı kombinasyon var bunun içinde. Şimdi kaç farklı kombinasyon olduğunu yazalım 43,252,003,247,489,856,000. Evet yanlış okumadınız, yirmi basamaklı bir sayı çıkıyor ve kentilyon olarak ifade ediliyor. Kısaca 43 kentilyon, 252 katrilyon, 3 trilyon, 274 milyar, 489 milyon, 856 bin farklı kombinasyon sahip Rubik Küpü.

Vücudumuzu oluşturan atomların ilginç özellikleri nelerdir

Vücudumuzu oluşturan atomların ilginç özellikleri nelerdir?

Bütün evrende ki her şey gibi biz canlılarda atomlardan oluşuyoruz. Atomlar hücrelerimizi oluşturuyor, hücrelerimiz sürekli yenileniyor, yenilenirken de içindeki atomlar değişiyor. Aslında siz doğduğunuzda sizin bedeninizde olan atomların hemen hemen hepsi siz 10 yaşına geldiğiniz zaman değişiyor. 20 yaşınıza geldiğinizde onlarda değişmiş oluyor, aşağı yukarı 10 senede bir bu böyle devam ediyor. Peki şunu biliyor muydunuz, mesela sizin vücudunuzda Cengiz hanın vücudunda bulunmuş olan atomlardan bir düzine kadar atomun olma ihtimali çok yüksek. Peki bu nasıl oluyor, bütün canlılar karbon atomlarından oluşuyor, karbon atomları yıldızların çekirdeğinden üretilir, yıldızlar patlayınca etrafa savrulur ondan sonra insan olarak, kedi olarak, köpek olarak yada ağaç olarak tekrar canlanır. Cengiz handa öldüğünde mesela onu oluşturan karbon atomların çözüldü ondan sonra doğa olayları ile savruldu daha sonra bir şekilde tekrar sizin vücudunuza girdi. Tabi aradan binlerce yıl geçti, sizin atomlarınız da muhtemelen böyle olacaktır.

Kargalar kaç yıl yaşarlar

Kargalar kaç yıl yaşarlar?

Kargaları hepimiz yakındann tanıyoruz, şehirde köylerde denizde her yerde kargalar yaşıyor. Kargalar sivri uzun gagalı siyah tüylü farklı sesler çıkaran bir yaratık. Toplumuzda da pek sevilen bir hayvan değilde üstelik “besle kargayı oysun gözünü” sözünü hepiniz bilirsiniz. Dünya geneline yaşadığı bilinen yaklaşık 30-40 karga türü vardır. Kargalar çok zeki ve sosyal hayvanlardır topluluklar halinde yaşıyorlar ve birbirlerini kuruyorlar ve kolluyorlar. Kargalar hemen hemen her şeyi yiyebilirler tahıl tarlalarını yağmalar, karpuz tarlalarını yağmalar elmaleri tüketir çöpleri karıştırır hatta kedilerin elinden yakaladıkları fareleri bile çalabilir. Kargalarla bilinen bir nokta var hepimiz 100 yıl, 200 yıl yaşadıkları söylentisi dolaşır. Halbuki böyle bir şey yok, 30-40 tür karga var dedik bunların arasında en uzun yaşayanı 20 yada 30 yaşayabiliyor ki bu ev ortamında kafeste yaşayan kargalar için geçerli.

Neden iki gözümüz var

Neden iki gözümüz var?

Hiç düşündünüz mü, yada özel olarak dikkat ederek baktınız mı bilmiyorum ama çevremizde yaşayan hemen hemen bütün canlıların 2 gözü vardır. Bizim de dahil olmak üzere kedilerin, köpeklerin, kuşların kaplanların kurtların. Hemen hemen bütün çanlılar 2 gözlüdür. Elbette örümcekler ve diğer omurgasızların daha fazla gözleri var ama onların durumu biraz farklı onları ayırıyoruz. Peki neden 2 gözümüz var? Şimdi bu sorunun yanıtını arayalım, öncelikle eğer tek gözümüz olsaydı derinlik algımız olmazdı. Örneğin elimizi uzattığımızda bize ne kadar uzak mesafede olduğunu tam olarak belirleyemiyebilirdik. 2 Göz bize 3 boyutlu ve derinlikli görme yeteneği sağlıyor, eğer sadece tek gözümüz olsaydı avlarımızı yada bize saldırmaya çalışan düşmanlarımızın bize olan mesafelerini kestirilemeyecektik. Peki neden daha fazla gözümüz yok 4 tanede olabilirdi 6 tanede olabilirdi hatta daha fazla da olabilirdi. 2 tane olabiliyorsa, daha fazla olmasında bir sıkıntı görülmüyor peki görmek beyni gerçekten çok yoran bir süreç beynimiz çok büyük çaba harcıyor mesela 5 tane 6 tane gözümüz olduğu zaman beynimizde düşünmeye yer kalmayabilirdi. her şey görüntüye ayrılacağı için beyin 6 gözden gelen veriyi işlemeye çalışacağı için. Başka şeyleri yapmakta zorlanabilirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.