KadincaSayfa.Com

Neden Kaşınıyoruz?

Neden Kaşınıyoruz?

ABD sağlık bakanlığı düğmeye bastı ulusal sağlık enstitüsünden bilim adamları yeni bir araştırmaya imza attı söz konusu araştırma neden kaşınırız sorusuna yanıt arıyor. Fareler üzerinde yapılan araştırmada bir molekülün omurilikte ilerleyerek belirli bir sinir hücresine kenetlendiğini hücrenin de merkezi sinir sistemine kaşınma sinyali gönderdiğini gösterdi. Omurilikten salgılanan küçük molekülün gerektiğinde kaşınma hissi uyandıran süreci başlattığı belirlendi. Bu biyolojik derinin bir eşi insanlarda da bulunuyor. Derini insan ve farenin merkezi sinir sisteminin benzer olması. Since dergisinde yer alan araştırmanın sonuçları başka araştırmalarla da desteklenmesi bekleniyor. Eğer desteklenirse egzama ve sedef gibi hastalıklara karşı daha etkili ilaçların geliştirilmesinin yolu açılacak.

neden-kaşınırız

Giydiğimiz Ne tür kıyafetler kaşıntıyı artırır?

Kaşıntılar da kıyafet seçimi de çok önemlidir, giydiğimiz kıyafetlerde kaşıntılarımızı arttırabilir. Özellikle yünlü kıyafetler kaşıntıya neden olabilmektedir, daha çok kış mevsiminde kaşıntılarınız artıyorsa eğer bu yünlü kıyafetlerden oluşabilir. Çünkü yünlü kıyafetler kaşıntıyı tetikleyen etkenlerdendir. Hassas bir bünyeye sahip olmasanız bile naylon içerikli sentetik kıyafetlerden kaçınmanız gerekmektedir. Çünkü bu tarz kıyafetler nefes almadığı için terlemelere neden olmaktadır. Bu yüzden naylon içerikli sentetik kıyafetlerden uzak durmalıyız.
Peki hassas bünyeli kişiler neler giymeli, pamuklu doğal kıyafetler tercih etmelidirler, özellikle yaz mevsiminde hava almasına neden olan pamuklu kıyafetler aynı zamanda teni serin tutacak ve kaşınmanızı sıfıra indirecektir. Yeni aldığınız her kıyafeti yıkamadan kullanmamaya özen göstermelisiniz, bu özellikle iç çamaşırları için mutlaka ve mutlaka kural haline gelmelidir. Egzaması olan kişiler bu kurala sıkı sıkıya uymalıdırlar, örneğin elinde egzaması olan bir kişi aldığı bir eldiveni fabrika artıklarının olabileceği için yıkanmadan giyillmemelidir. Çünkü deriyi tahriş edeceği için kaşıntıyı tetikleyebilir fabrika atıkları. Bu tip rahatsızlığı olanlar soğuk ve sıcağa maruz bırakmaması gerekir bölgeyi.

Alerji nedeni ile oluşan kaşıntılar nasıl anlaşılır?

Görüntü bozukluğu yaratır allerjiye bağlı kaşıntılar, mesela egzamalar da pullanma, kızarıklık ve kuruluk vardır. Kurdeşen de döküntülü bir deri değişikliği mevcuttur, ve egzamanın tam tersi sürekli yer değiştiren deriden kabarıklar yapan bir rahatsızlıktır. Bu tip rahatsızlıkların teşhisinden daha önemli olan unsur, alerjiye neden olan faktörlerin ne olduğunu bulmaktan geçiyor. Bu şekilde sorunlar yaşayan kişilere alerji testi yapılır ve sonucunda hangi gıda veya hangi ilaçlar neden olduğu tespit edilebilir bu testlerle. Bizim burada hassas olmamız gereken eğer bir ilaca başladıktan sonra kaşıntılarımız başlıyorsa kullandığımız ilaçtan şüphe etmemiz gerekmektedir. Fakat uzun süredir kullandığımız bir ilaca daha sonradan da reaksiyon oluşabilir, bu yüzden iyi takip etmek gerekiyor. Gıda alerjilerinde ise kişiye cilt doktoru gözetiminde eliminasyon diyeti uygulanılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.