KadincaSayfa.Com

Kemik İliği Biyopsisi

Kemik İliği Biyopsisi

Birden fazla kan rahatsızlığının saptanması için mühim önemi olan inceleme için, özel iğnelerin sayesinde göğüs kemiğindeki ilikten örnek alınmaktadır.

Uzun olan kemiklerin dış kısımları settir ve de yoğundur ve de bunun içerisinde bulunan sünger görüntüsündeki iç kısmından meydana gelir.

Sünger gibi olan kemiğin büyük kısmında kemik iliği bulunur. Kemik iliği biyopsi esnasında sünger yapısındaki iç kısmına iğne ile ulaşılıp, bu kısımdaki kemik iliğinden parça alınmaktadır.

Alyuvar, akyuvar ile trombosit şeklindeki kan hücrelerinin yapımı ve olgunlaşması kemik iliğindedir.Bundan dolayı, değişik kan rahatsızlıkların tanısı için kemik iliğinin incelenmesi mühimdir. Bu yolla kimi kansızlıkların sebebi, lösemi ile lenf sistemindeki rahatsızlıklar saptanır ve ya ayırt edilir.

Göğsümündeki iman tahtası ve ya kalçadaki kemiğe özel iğneyle girilip kemik iliği şırıngayla alınmasıdır.

kemik-iligi-biyopsisi

İşlemin uygulanacağı kısım temizlenir ve ardından bölgesel anesteziyle uyuşturulur. Hasta kişi aspirasyonun ardından evine dönebilir.

Kalça kemiği iliğine aspirasyon uygulanırken aspirasyona benzeyen, aspirasyon uygulanırken aynı bölgeden biyopsi yapılır. Fakat iri bir iğne kullanılıp kemiğin iliği kemik dokuyla birlikte çıkarılmaktadır. Kemik iliği aspirasyonuyla, kemik iliğindeki kan üretimi ile ilgili karar verilmektedir. Rahatsız kişi işlemin ardından evine gidebilir, hastanede kalmasına gerek olmaz.

Özetle bu işlemler uygulanılır:
Nasıl Yapılır? İliğe ulaşmak için, yüzeyden batırılan bir iğne kullanılır, iğne hedefe ulaşınca yeteri kadar ilik alınır.
Nasıl Hazırlanılır? Öncelikle kişisel hazırlıklar yapılır, işlem sonrası araba kullanmamanız önerilir, çünkü ağrı kesici verilecektir size. genellikle yapılacak işlemden en az 7-8 saat öncesi bir şey yememeniz konusunda sizi uyaracaklardır, Kullandığınız ilaçları mutlaka doktorunuza bildiriniz.
Test Yapılırken Ne Olur? Genellikle hematolog tarafından yapılan işlem, size uygulanılacak local anestezi yapılarak başlanır.
Riskler Nelerdir? Bilinen hiç bir riski yoktur, sadece kalçanızda bir kaç gün ağrı ve morarma olabilir.
Test Bittikten Sonra Ne Yapılmalıdır? gün içinde asla alkol almamalısınız ve araba kullanmamalısınız. İşlemden birkaç saat sonra, günlük aktivitelerinize dönebilirsiniz

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.