KadincaSayfa.Com

Plasentasını toz hale getirip yılbaşı süsü yaptı

Plasentasını toz hale getirip yılbaşı süsü yaptı

ABD’nin Illinois eyaletinde yaşayan Jordan Harrison, oğlunun doğumu sonrasında dondurucuda sakladığı plasentasını toz haline getirip simlerle karıştırdıktan sonra yılbaşı ağacını süsledi. Ayrıca, plasentasını kapsül şeklinde tükettiğini de söyleyen Harrison, vücudunun arındığını ve regl döneminin ağrısız geçtiğini iddia ediyor.


Plesanta yemeyi ilk olarak reailty şov yıldızı Kim Kardashian ve oyuncu January Jones’tan duymuştuk. Daha sonra plesanta yeme olayı birçok anne arasında da popüler hale geldi. Bunu son deneyen annelerden biri de Jordan Harrison oldu.

Harrison, plasentasının bir kısmını toz haline getirip simlerle karıştırdı; ve yılbaşı ağacına süs olarak astı. Geri kalan tozların bir kısmıyla kapsül, bir kısmını da kakao, bal, hindistancevizi yağı ve şekerle karıştırıp tüketmek üzere hazır hale getirdi.

Doğum sonrası depresyondan korunmak amacıyla bebeğinin plasentasını günlük olarak hap şeklinde aldığını söyleyen Harrison, süt üretiminin arttığını da iddia ediyor.

Peki, nedir bu plasenta yeme çılgınlığı?

Plasenta yeme ya da diğer adıyla plasentafoji yeni bir fikir olmamasına rağmen son zamanlarda sıkça duyulmakta. Mad Men’in ünlülerinden January Jones, oğlunun doğumundan sonra kendi plasenta haplarını alarak doğum sonrası depresyondan uzaklaştığını ve enerji kazandığını söyledikten sonra daha da bir popüler hale geldi.


Teorik olarak plasenta yemek mantıklı gözüküyor. Herşeyden önce plasenta; fetuse bütün vitamin, mineral ve besinleri sağlayan, birkaç hücreden başlayarak tam teşekküllü küçük bir insanın oluşumunu saylayan, uterus içindeki bebeğin güç kaynağıdır. Ayrıca plasenta, demir ile B6 ve B12 vitaminleriyle doludur. Aynı zamanda doğumdan sonra ihtiyaç duyulan östrojen ve progesteron hormonlarıyla yüklüdür. Bu pratiği gerçekleştirenlerin söylemine göre plasenta yemek, doğum sonrası depresyonu önlemekte. Ancak hastalık bulaşma riskine karşı asla başka bir kadının plasentasını yemeyi önermiyorlar. Fikri savunanların diğer bir kanıtı da doğadaki çoğu memelinin doğumdan sonra kendi plasentalarını yiyor olmaları.

Gerçek şu ki bu uygulamanın insanlar için gerçekten faydalı olup olmadığı konusunda çok fazla kanıt yok. Birkaç küçük çalışmada plasenta yemenin anne sütünde artma ve ağrı kesme ile bağlantılı olduğu gözlemlenmiş. Ancak hiçbir şekilde insan dokusu sindirmenin riskleri konusunda araştırma yok. Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi bazı hamilelik koşullarında plasenta, stres proteinlerini depolayabilir. Bu proteinleri tükettiğinizde nasıl bir etki göstereceği konusunda bilgi yok. Bununla birlikte genel tıp uzmanlarının inancına göre plasenta yemeyi gerektirecek bir kanıt mevcut değil.

Eğer hala plasenta yiyerek onun güç veren özelliklerinden faydalanabileceğinizi düşünüyorsanız okumaya devam edin:

Doğuma gitmeden önce hastane veya doğum merkezinin sözleşmelerini kontrol edin. Çoğu hastane plasentayı biyolojik atık olarak değerlendirerek diğer medikal atıklarla birlikte bertaraf ederler. Böyle bir durumda doktorunuzla veya pratisyenlerle önceden anlaşmanız gerebilir.

Doğru hazırlama yöntemlerini takip edin. Plasentanızı aldığınız zaman hemen dondurucuya koyun veya pişirin. Çünkü diğer etler gibi plasenta da bozulabilir. Bazı yeni anneler, plasentayı kurutarak toz haline getirecek ve sonrasında da her gün düzenli olarak yutulabilecek şekilde hap haline getirebilecek profesyonel kişilerle anlaşabilirler. Bu durumda dikkat edilmesi gereken nokta, bu hapların içine başka herhangi bir ilaç, bitkisel maddeler veya başka şeylerin katılmaması gerektiğidir. Güçlü bir mideye sahip anneler de plasenta üzerindeki ince tabakayı keserek diğer etler gibi pişirebilirler. Ya da dondurulmuş plasenta ile bir içecek hazırlayabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.