KadincaSayfa.Com

Magnezyum

Magnezyum

Magnezyum, insan bedeni için hayati önem teşkil eden 11 mineralden biridir. İnsan bedenindeki 300 den fazla biyokimyasal reaksiyonda magnezyumun rolü bulunur. Özellikle kas ve sinir fonksiyonlarının yürütülmesinde, kemiklerin kuvvetli olmasında, kalp ritminin düzeninin sağlanmasında magnezyumun etkin rolü vardır. Ayrıca magnezyum enerji metabolizması ve protein sentezinde de görev almaktadır.

Magnezyum içeren besinler:

Ispanak
Kabak Çekirdeği
Yeşil Fasulye
Soya Fasulyesi
Susam
Siyah Fasulye
Ay Çekirdeği
Kaju
Ton Balığı
Keten Tohumu
yeşil yapraklı sebzeler

Aslında doğada yaygın oranda magnezyum bulunur. Örneğin deniz suyu, kaynak suları ve tüm yeşil bitkiler magnezyum içermektedir. Ancak günümüzde besinlerden alabileceğimiz magnezyum oranı azalmıştır. Çünkü potasyumlu gübreler ve asit yağmurları toprağın ve bitkilerin içindeki magnezyum oranını azaltmaktadır. Bunun yanında yanlış beslenme ve sert sular yerine, işlenmiş suların kullanılması magnezyum alımını azalmaktadır.

Ispanak türü bazı yeşil sebzeler içindeki klorofilin yapısında magnezyum var olduğu için iyi birer magnezyum kaynağıdır. Ayrıca kuru yemişler, tohumlar ve bütün hububatlar magnezyum içermektedir. Bunun yanında muz, avakado, kakao, dil balığı gibi besinlerde yüksek oranda magnezyum içerirler. Lakin işlenmiş olan bazı besinlerde magnezyum oranı azalır. Örneğin beyaz un işlendiğinde, içinde bulunan magnezyum oranı azalır.

magnezyum

Magnezyum eksikliği:

Magnezyuma, oksijen, su ve temel besinler gibi vücudumuz ihtiyaç duymaktadır. Çünkü hücreler Magnezyum sayesinde yaşamda kalırlar. Magnezyum eksikliğinin bir çok hastalığı beraberinde getirdiğini uzmanlar belirtiyor.

İhtiyacınız olan magnezyumdan daha az oranda magnezyum aldığınızda sinirlilik,stresi arttırabilir konfizyon, disoriantasyon, iştah kaybı, depresyon, kas krampları ve kasılmaları, kalp ritminde bozulmalar, solukluk, uyuşukluk, koroner spazm gibi bazı problemler yaşayabilirsiniz. En önemlisi de yaşam kalitesinin düşmesidir, magnezyum eksikliği uzun vadede bütün organları etkilemektedir. Magnezyum eksikliği, karıncalanma hissi, hipertansiyon, çarpıntı, ışık ürküsü, arterlerde spazm gibi belirtiler verir sizde bunlardan bir kaçını kendinizde hissediyorsanız doktorunuza bildiriniz.

Magnezyum fazlalığı:

Gün içersinde diyet listesi ile alınan magnezyum sağlığınız açısından bir risk faktörü değildir. Zira idrar ve gaita ile atılabilmektedir. Fakat böbreklerle ilgili bir sorun varsa idrarla magnezyum atılımı azalabilir ya da yaşlılarda böbrek fonksiyonlarındaki azalma sorunu varsa magnezyum fazlalığı görülebilir. Magnezyum fazlalığında da magnezyum eksikliğindeki gibi
zihinsel bulanıklık, mide bulantısı, ishal, iştah kaybı, kas güçsüzlüğü, nefes almada güçlük, kan basıncında düşüklük, kalp atışında düzensizlik belirtilerine rastlanılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.