KadincaSayfa.Com

Çocukta Kekemelik

Çocukta Kekemelik

Kekemelik tedavisi olan bir konuşma bozukluğudur. Burada anne ve babalara nasıl görevler düşüyor? Çocuklarımızda kekemelik neden olur? Kekelemelik sorunu yaşayan çocuklara özel eğitim verilmeli mi? Ebeveynler nasıl davranmalı? Bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Kekemelik çocukluk dönemlerinde ortaya çıkma olasılığı çok fazla olan, konuşma bozukluğudur. Çocuklar konuşurken, kelimeleri tekrarlıyorsa, sözcükler ve hecelerde uzatmalar yapması kekemelik olarak tanımlanıyor. Çocuk kelimeye başlayamaz veya sonunu getiremez, eğer bu tip konuşma bozukluğu olduğunu hissederseniz bir uzmana göstermenizde yarar var. Çünkü bazen alt nedeni farklı olabiliyor ağız veya boğaz bölgesinde fizyolojik problem olabilir.
Fakat ruhsal rahatsızlıktan kaynaklanan sorunlar olabilir, aşırı stres veya kaygı kekemeliği tetikleyebiliyor. Bu faktörlerin ortadan kalkması ile sorunda ortadan kalkabiliyor. Anne ve baba gözlem yapıp eğer saydığımız nedenlerinden kaynaklanan bir sorunsa, çocuktan üst düzey beklentilerini ortadan kaldırarak, rahat bırakmaları sorunu ortadan kaldıracaktır.

kekemelik yaşayan çocuğumuza nasıl davranmalıyız

Çocuklarda kekemelik genelde 3–6 yaş arasında, çocuklar cümle kurarak konuşmaya başladığı dönemlerde ortaya çıktığını söyleyen uzmanlar. Kekemeliğin, aniden çıkabildiği gibi yavaş yavaş geliştiğini vurguluyorlar. Korku stres ve gerilim olaylarla geliştiği gözlenmiştir. Erkek çocuklarda, kız çocuklarından daha çok yaşanan bir olaydır. Kekemeliğin nedenleri hakkında birçok farklı görüşler vardır. Genetik, psikolojik, nüro-fizyolojik ve öğrenme sorunu gibi farklı görüşler var.

Eğer çocuğunuz, konuşurken duraklayarak konuşuyorsa.

Konuşurken endişeli, görünüyorsa.

Konuşurken başını sürekli sallıyorsa, göz kırpma ve el kol hareketlerini çok yapıyorsa.
Kekemelik, kontrol altına alınabilecek bir durumdur. Aile, okul ve çevrenin desteği, terapistin çizdiği yolda gidilip  kontrol altına alına bilecek bir sorundur. Okul öncesi dönemde, akıcı konuşmasının annenin rolü büyüktür.

çocukta kekemelik ve tedavisi

 

Ailelerin yapması gerekenler, çocuk bir şey anlatırken, kelimeleri asla onun yerine tamamlamayınız.

Kekeliyorsa bile hiçbir şey olmamış gibi, dinlemeye devam edin.

Size bir şey anlattığı zaman, akıcılık tecrübesi kazanması için, dikkatini konuşmasına yöneltmeye çalışınız.
Asla “düzgün konuş” “ne biçim konuşuyorsun gibi ifadeler kullanmayınız.

Çocuğunuz bir şey anlatırken, sabırla dinleyin.

Ailemizde kekeme biri var ise, eğer çocuğunuz erkek ve kekemeliğin şiddeti artıyorsa, tamamen akıcı konuşma yeteneğini zaman zaman yitiriyorsa. Konuşma terapistine başvurunuz.

çocuklarda kekemelik

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.