KadincaSayfa.Com

Balık Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Balık Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hangi mevsimde hangi balık yenir?

Palamut balığı ile başlar mevsim Eylül ayında. Eylül ayında çingene olarak çıkar, ondan sonra ilerleyen zamanlarda yağmurla beraber büyür Kasım atına kadar palamut yenilebir rahatlıkla. En lezzetli dönemi de Kasım ayıdır. Palamuttan sonra da çinakop balığı başlıyor, çinakop balığının en güzel zamanı Aralık ayıdır, Aralık ayında yağlanır tam ızgaralık dönemidir. Çinekop balığından sonra lüfer balığının dönemi başlar en güzel zamanı Aralık ayıdır çinakopun. Ama lüferler artık tezgahları unuttu adeta çok az görülmektedir, neslinin tükenmekte olduğu bilinmekte. Ondan sonra da Ocak ayında kalkan balığı başlamakta, kalkan balığının mevsimi de yaza kadar yasak bitimine kadar yani Nisan 15 veya Mayıs 1 tarihleri arasına kadar devam etmektedir. En güzel dönemi Nisan ayıdır Nisan ayında daha böyle yağlı olur Mayıs ayında yumurtaya döner. Hamsi balığı, Kara denizde ve Marmara’da avlanmakta olur Kasım ayının en güzel yenecek balığıdır en yağlı dönemi karla beraber daha da yağlanır, ızgara olabilir çok güzel tava olabilir. Çupra levrek her zaman yenilebilir, bunların çiftlikleri daha da çoğalmaya başladı çünkü asıl deniz balıklarının nesli tükenmekte olup çiftlik balıklarına yöneliyor insanlar. Sardalya balığı yaz balığıdır asma yaprağı ile başlar asma yaprağı ile biter en güzel dönemi haziran ayıdır en yağlı dönemidir. Uskumru balığı onun da nesli tükenmek üzere artık yurt dışından ithal olarak gelmektedir uskumruyu. Denizlerimizde çok az Çanakkale tarafında çıkmaktadır nesilleri tükenme riski ile karşı karşıyadır.

Aldığımız balıkları nasıl saklamalıyız?

Deniz balığı daha kuru, doğal yetiştiği için daha lezzetli olur. Çiftlik balığı özel yemlerle beslendiği için ağır kokular içinden gelmektedir. Deniz balığının pulları daha sert olur, çiftlik balığının ise buna nazaran daha yumuşak biraz daha azdır. Diğer bir farksa deniz balıkların karınları daha serttir, yetiştirme balıkların karın bölgeleri daha yumuşaktır. Bununda sebebi içlerinde yem olmasıdır, rengi deniz balığının rengi biraz daha acık olur çiftlik balığına göre. Satın aldığımız balıkları en fazla 2 gün içinde tüketmek zorundayız. Eğer bunları tüketemezsek içindeki asit balığı bozulmasını sağlar. Şayet balığı ayıklamadan satın aldıysak bunu güzelce tuzlu suda yıkayıp ve streçle sarıp derin dondurucuya koymamız gerekmektedir. Bu şekilde 6 ay saklayabiliriz. Dondurulmuş balıkları çözerken bazı dikkat etmemiz gereken önemli hususlar var bazı insanların yaptığı gibi mikrodalgada veya sıcak suda yıkayarak yapmamız gerekiyor bu işlemler çok sağlıksız işlemlerdir. En iyisi doğal ortamda kendi kendine çözülmesini beklemektir.

Tüm fotoğraflarımızın büyük halini görebilmek için aşağıdaki fotoğraflardan birine tıklayarak GALERİMİZE gidebilirsiniz..

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.