KadincaSayfa.Com

Sarsılmış bebek sendromu

Sarsılmış bebek sendromu

Sarsılmış bebek sendromu nedir?

Sarsılmış bebek sendromu özellikle 1 yaşın altında olan çocuklarda kafanın öne arkaya hareketleri sonucu meydana gelen kafa içi hasarıdır. Bu kafa içi hasarı sanki bir düşme sonucunda meydana gelen kanama kadar ciddi sonuçlarla biten sonuçlarla bitebilir. 1 yaşından önce olduğunu yazmıştık, özellikle 4 aylık ve 2,5 yaş aralığında daha sık rastlanmaktadır. Peki bu sarsıntı ne kadar olmalı, bu sarsıntı bazı çalışmalarda çok fazla olmasına gerek olduğunu söylese de bazı çalışmalarsa hafif bir sarsıntının yeterli olduğu söylüyor. Bu bir saniyede on saniye kadar kafanın bir öne bir arkaya hareketinden kaynaklanabileceği söylenen çalışmalar vardır. Küçük çocuklarda kafa yapısının içinde beynin hareketinin daha kolay olmasının sebebiyle ve boyun kaslarının çok sağlam olmama sebebiyle daha fazla sarsılmış bebek sendromuna rastlanabilmektedir. En büyük hasar beyinde gerçekleştirmektedir.
Hırpalanmış bebek sendromu

Sarsılmış bebek sendromunun belirtileri nelerdir?

Sarsılmış bebek sendromunun da beyin hasarı daha ön planda görülmektedir. Ama bazen beyin hasarının yarattığı kusma, baygınlık hissi ve uykuya meyil dışında iştahsızlık huzursuzluk sanki beyin içinde yarattığı bir olay değilde gribal enfeksiyon bir başka bir şey gibi bir tablo ile karşı karşımıza gelebilir. Burada önemli olan çocuğunuzda, bayılma hissi, iştahsızlık, uykuya meyil ve normal hareketler dışında bulgular olduğunda en kısa zamanda bir doktora baş vurmalı ve bakıcısı varsa bakıcısını sorgulamalı veya bilemediği bir akrabası olabilir genç bir çocuk ağlamasına tahammülü edemeyen biri bunu yapmış olabilir. Lütfen bunu geri dönüp sıkı bir şekilde takip etmeliyiz.

Hırpalanmış bebek sendromu ölüme neden olabilir mi?

Sarsılmış bebek sendromu 1 yaşından altındaki çocuklarda belirgin beyin kanaması ile sonuçlanabilir. Ve ölüm oranları yüzde 12 ile yüzde 25 oranında görülmektedir. Bazı yapılan çalışmalarda bu oran yüzde 35 varabildiğini söylemektedir. Kafa travması dediğimiz çocuğumuzun öne arkaya 140 dereceye kadar olan haraketlerle meydana gelen beyin içi kanamaları göz dibinde kanamalar, retina kanamaları olsun, bilinç bulanıklığı komaya kadar çocuğumuza götürebilmekte ve biraz önce vurguladığımız gibi yüzde 35 kadar ölüme sebep açmaktadır. Yüzde 35 lere varan ölüm nedenleri, anne ve çocuğa bakan kişilerin bilinçlenmesi ile önlenebilmektedir. Bakan kişinin annenin öfke kontrolunu bilmesi çocuğu sarstığı zaman ölüme kadar götüren komplikasyonla karşılaşacağını bilmesi yeterlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.