KadincaSayfa.Com

Yutkunma Güçlüğü

Yutkunma Güçlüğü

Yutkunma güçlüğü, farklı bir hastalık ile birlikte görülürse teşhis problemi olmayan bir tür belirtidir. Yalnız tek başına meydana geldiğinde, altında çok önemli bir hastalık olabileceğinden, çok dikkatli incelenmelidir.
Kişi yutkunma güçlüğü çektiğinde, yutkunurken zorlandığını, göğüs kemiğinin ardında ve boğazında bir sıkışma hissinden şikâyet eder. Yutma güçlüğü, tıp dilinde odinofaji ismiyle bilinen, ağrı çekilen yutkunma ile aynı durum değildir. Lakin bu iki şikâyet de iltihaplanma durumlarında görülebilmektedir. Yutkunma güçlüğü iki şekilde görülür. Biri orta yutak bölümündeki yutkunma güçlüğü, ikincisi yemek borusundaki yutkunma güçlüğüdür. Yutak bölümündeki yutkunma güçlüğü, yiyeceklerin orta yutaktan yemek borusunun üstündeki bölüme geçerken bir zorluk yaşıyorsa, yutkunma güçlüğü orta yutak sorunu ile ilgilidir. Fizyolojik olarak yutkunma güçlüğü bir iki saniye süren bir sorundur.

Orta yutakla bölümünde, yutkunma güçlüğü çeken kişiler genelde yutkunma işleminin başında yaşadıkları sorundan şikâyet ederler. Ayrıca yenilen besinler gırtlağa yönelip, burundan tekrar gelirse veya soluk borusuna takılırsa kişi öksürmeye ve boğulma, nefes alamama gibi problemler yaşayabilir. Bu şekilde yutkunma güçlüğü genelde sıvı gıdalar tüketirken artar. Hâlbuki yemek borusundan kaynaklanan yutkunma güçlüğü katı besinlerin tüketilmesi esnasında meydana gelir.

yutkunma-guclugu

Yutkunma güçlüğü teşhisi koyulacağı zaman, kişinin yutkunma güçlüğünü çektiği nokta dikkate alınır. Yutkunma güçlüğü için yapılacak inceleme, kişinin yemek borusunun filmi çekilir. Yemek borusunun filminin çekilmesi için, kişiye önce baryum içilir ve ardından film çekilir ve radyolojik incelemesi yapılır. Bu metot hem mekanik açıdan hem de hareketleri takip etmek açıdan son derece faydalıdır. Bu yöntem ile olası tümörler saptanabilmektedir.

Yutkunma güçlüğünün nedenleri araştırıldığında farklı sebepler ortaya çıkabilir. Bunlar arasında ağızda bulunan tükürük salgısının az olması, uygun olmayan protez dişler ve veya diş azlığı, üst solunum yollarında var olan enfeksiyonlar, Parkinson hastalığını, beyin tümörü, kanser türleri, alzhemeir gibi hastalıklar sayılabilir.

Yutkunma güçlüğü tedavisi, özellikle erken tanı ile fark edilmiş ise çok başarılı sonuçlar alınabilir. Yutkunma güçlüğü tedavisi için ilk önce yutkunma güçlüğünün altında yatan sebep araştırılır ve ortaya çıkan sonuca göre gerekli tedavi yöntemine başlanılır. Yutkunma güçlüğü tedavi sürecinde sigara, alkol, kafein, aşırı katı yiyeceklerden uzak durulması önerilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.