KadincaSayfa.Com

Yumurta Kabuğu Sanatı

Yumurta Kabuğu Sanatı

Yumurta oymacılığı sanatı bilindik bir el sanatı değil elbette. Washington’daki bir sanatçının işlemden geçirdiği yumurta kabukları Washington’daki sanat galerilerinde sergileniyor. Sanatçı Tina Kannapel gösterilen ilgiden bir hayli memnun. Tina Kannepel için dişçilerin kullandığı aletler ve zımparayla yumurta kabuğu oymak bir tutku. Tina Kannapel, ”Yumurta kabuğu kavisli olduğu için çok güçlü bir yapıya sahip. Bazılarını o kadar çok oydum ki, dantele benziyorlar adeta. Bu işin sırrı, dantelin farklı parçaları arasındaki bağı koparmamak. Böylece yumurta kabuğunun kırılması engelleniyor,” diyor. Yılda bin 600 yumurta kabuğu oyup şekillendiren ve satan Kannapel, ana malzemesini, döllenmemiş yumurtaların içini boşaltan kuş üreticilerinden alıyor: ”Devekuşu yumurtası çok sert, porselen gibi.” Kannapel kaz, sülün ve papağan yumurtalarını da kullanıyor: ”Bu benim desen dosyam.” Kannapel işe üzerinde desenin basılı olduğu kağıdı yumurta kabuğuna yapıştırarak başlıyor: ”Yumurta kabuğunun yüzeyini sabitlemek için kağıt kullanıyorum. Yumurta kabuğunu kağıdın üzerinden oyacaksanız desenin kağıtta olması işinizi kolaylaştırır.” Yumurta kabuklarının sert ve yumuşak noktaları var. Kullanılan kağıt, kırıntı oluşmasını engelliyor. Kannapel geometrik şekiller, hayvan figürleri ve portrelerden oluşan 300 farklı desenle çalışıyor. Desen ne olursa olsun kabuğu oymaya en zor noktadan başlamak gerekiyor. Böylece kabuk kırılırsa saatlerce verilen emek boşa gitmemiş oluyor.

Günümüzde Yumurta Kabuğu Sanatı çok yaygın hale geldi, ve dolayısı ile bu sanata gönül verenlerde çoğaldı, tıpkı Slovakyalı Franc Grom, yumurta kabuklarının üstüne en az iki bin delik açarak heykel haline getiriyor yumurta kabuklarını. Hazırladığı bu sanat eserleri ile yaşamını idame eden sanatçılardan bir tanesi. Yine Dünya çapında ünlü olan Grom hazırladığı eserlerini bin liradan satışa sunuyor. Dünyaca ünlü sanatçı Grom, deneme yanılma sürecinde iğne uçlu dişçi tabancasını kullanmaya akıl ettiği için artık bu tekniği yapmak daha kolay. Artık iğne uçlu dişçi tabancasını kullanarak, yumurtanın tepesini delerek yumurtayı boşaltıyor, daha sonra yine iğne uçlu dişçi tabancayı kullanarak yumurta kabuğunun üzerine sayısız şekiller çizebiliyor. En önemli püf noktası Yumurta Kabuğu Sanatında yumurtanın kırılmaması ve catlamamsıdır, sanatçı bu aşamada çok sabırlı olması gerekiyor, bu sanatı icra eden kişinin elinin titremesi işini zorlaştırır.

Tüm fotoğraflarımızın büyük halini görebilmek için aşağıdaki fotoğraflardan birini tıklayarak GALERİMİZE gidebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.