KadincaSayfa.Com

Yorgunluk

Yorgunluk

Yorgunluk, kişinin kendini halsiz, güçsüz, bitkin, uyuşuk, çoğu zamanda mutsuz hissetmesi durumudur. Kişi kendini yorgun hissettiğinde, sürekli uyumak eğilimi, isteksizlik, güçsüzlük gibi tavırlar seriler. Zaman zaman meydana gelen ve sürekliliği olmayan yorgunluk şikâyetleri çok büyük sorun teşkil etmez. Lakin kişinin hissettiği yorgunluk hali uzun süreli ise yani günlerce hatta haftalarca sürüyorsa kesinlikle uzman bir doktora başvurmalıdır. Özellikle 15 gün geçmesine rağmen hala yorgunluk şikâyetleriniz sürüyorsa kesinlikle doktor muayenesini ihmal etmemelisiniz. Zira uzun süre devam eden kronik yorgunluk normal bir süreç değildir ve bu uzun süre devam eden yorgunluğun altında herhangi bir organın hastalığı yatıyor olabilir. Kısaca uzun süreli devam eden yorgunluk şikâyetiniz varsa, kesinlikle doktora görülmeli ve yorgunluğun sebebini teşhis ettirmelisiniz.
Uzun süreli yorgunlukların sebepleri araştırıldığında şaşırtıcı oranda Nevrasteni yani sinirsel yorgunluk tespit edilmektedir. Nevrasteni yani sinirsel yorgunluğun birçok belirtisi vardır. Bu belirtiler arasında ağır baş ağrısı, sık sık yaşanan baş dönmesi, sürekli korku ve irkilme hali, sindirim sisteminde bozukluklara bağlı kabızlık şikayeti, kalp ritminde bozukluklar, düşük tansiyon, dalgınlık ve konsantre bozukluğu, sabahları yorgun ve mutsuz uyanma sayılabilir. Nevrasteni yani sinirsel yorgunluk tedavisi için doktorunuz sizi yönlendirecektir. Gerekli görürse ilaç tedavisine başlayacak, gerekirse psikolojik tedavi almanızı önerecek, gün içinde bedeninizi fazla yormayacak aktiviteler önerecektir.

yorgunluk
Yorgunluk şikâyetinden yakınanların yaşam tarzları incelendiğinde çok fazla egzersiz yaptıkları, düzensiz uyku saatleri olduğu, yetersiz beslendikleri, üst solunum yollarında bazı hastalıkları olduğu, kansızlık yani anemi hastalığına maruz kaldıkları, akciğerlerinde hastalık olduğu, kas gevşetici, antibiyotik, depresyon ilaçları gibi ilaçları sürekli kullandıkları gözlemlenmiştir.
Kronik yorgunluk teşhisi konan hastaların üzerinde yapılan incelemeler, bu hastaların psikiyatrik hastalıklar yaşadığı, depresyon ilaçları kullandıkları, panik atak hastalığı yaşadıkları belirlenmiştir.
Kronik yorgunluk değerlendirilirken, fiziki muayene yapılır ve akabinde laboratuar testlerinden çıkacak sonuçlar incelenir. Yorgunluğun başlangıç zamanı, seyri, kişiyi gün içinde ne kadar etkilediği, uyku düzeni ve günde kaç saat uyuduğu araştırılır.
Yorgunluğun genel sebepleri:
Düzensiz yaşam şartları.
Yetersiz ve düzensiz uyku.
Sağlıksız ve dengesiz beslenme sistemi.
Aşırı derecede egzersiz.
Aşırı alkol ve sigara tüketimi.
Depresyon ve stresli yaşam tarzı.
Anemi yani kansızlık.
Vitamin eksikliği.
İç organ hastalıkları.
Geçirilen herhangi bir ameliyat.
Aşırı derecede kafein tüketimi.
Sürekli kullanılan kalp, tansiyon, şeker gibi bazı ilaçların yan etkileri.
Aşırı şişmanlık veya aşırı zayıflık.
Yapılan tahlil ve muayeneler sonucunda, yorgunluğunuzun altında yatanlar nedenler belirlenerek, gerekli tedavi işlemlerine başlanır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.