KadincaSayfa.Com

Turnike

Turnike

Turnike, çok zor şartlarda kanamayı durdurabilmek için uygulanan bir yöntemdir. Turnike, uygulandığı bölgenin hemen altına iden kanın tamamen kesilmesine veya deride yaralanmanın meydana gelmesine, dokularda hasarlar oluşmasına sebep olabilir. Turnike, ancak çok ciddi, hayati tehlikenin olduğu kanamalarda, başka bir yöntemle önüne geçilemeyen durumlarda uygulanması gerekir.
Turnike yöntemi uygulanacağı zaman dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır:

Turnikeyi, yaralı bölgenin biraz üzerine, yaraya dokunmayacak şekilde yerleştirmek gerekir. Turnike ile yaranın arasındaki mesafede normal olan bir deri parçası olmalıdır. Mevcut yara, herhangi bir eklem yerine yakınsa, turnike eklem bölgesinin biraz daha yukarına konmalıdır.

Turnike, kanı durduracak kadar sıkı olmalıdır. Çünkü turnike kanamayı önleyecek kadar sıkı yapılmazsa kanamayı çoğaltarak ölüme sebep olabilir.

turnike4

Turnike yapıldıktan hemen sonra hastaneye gidilmelidir. Turnikenin çözülmesi işlemi, kesinlikle bir doktor veya turnike çözüldüğü zaman kan kaybını önleyecek biri tarafınca çözülmelidir. Olmazı gerektiği gibi, düzgün yapılmış bir turnikenin kişiye hiçbir zararı olmadan 1–2 saat kadar kalabilir.

Kişinin üzerine, hangi saatte turnikenin yapıldığı ve vücudun hangi bölgesine yapıldığını anlatan bir yazı konulmalıdır.

Turnike ortalama 5 cm eninde, uzunca düz bir parça yani kravat, çorap, kemer gibi bir bez parçası ile yapılabilir. Kesinlikle ip, tel veya kordon gibi şeyler kullanmamalıdır çünkü bu tür şeyler kişinin dokularına ve kan damarlarına zarar verebilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.