KadincaSayfa.Com

Sodyum

Sodyum

Bu makalemizde sodyumun faydalarına, sodyumun sağlımız açısından önemine, sodyum eksikliğinin olumsuz etkilerine, sodyumun fazla olması halinde neler ortaya çıkabileceğine, sodyumun hangi besinlerde yer aldığına, gün içinde ne kadar sodyum almamız gerektiğine değineceğiz.

Sodyumun faydaları

Vücudunuzdaki suyun dengesini korumak için sodyum gereklidir. Sinir sisteminizin ve kas aktivitelerinizin sağlıklı bir biçimde çalışmasını sağlar. Tüketilen besinlerin hücre duvarından geçişini sağlarlar.

Sodyum eksikliği

Sodyumun olması gerekenden az alınması halinde sürekli kendinizi halsiz ve güçsüz hissedersiniz. Sürekli baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, dikkat eksikliği, baş ağrıları, mide bulantısı, kramp ağrıları, hafıza bozuklukları gibi şikâyetleriniz başlar. Yeterli derece de tuz alamamak, böbrek hastalıkları, ishal, terleme gibi vücudun tuz kaybetmesine sebep olan etkenler sodyum eksikliğine sebep olur.

sodyum

Sodyum fazlalığı ve sodyumun zararları

Aslında vücudun normal fonksiyonu gereği, sodyumun fazlasını vücut ter ve idrarla atar. Atılamayan sodyum fazlalığı yüksek tansiyona, potasyum kaybına, ödeme sebep olur. Fazla sodyumun atılamama sebebi, çok fazla tuz tüketmek, çok az su tüketmek, ishal durumlarıdır.

Sodyum içeren besinler nelerdir?

Sodyum ihtiyacınızı tuzdan, maden suyundan, hamsi balığından, peynirden, fındıktan, fıstıktan, cevizden, kerevizden, havuçtan alabilirsiniz.

Günlük sodyum ihtiyacı ne kadardır?

Yetişkin bireyin ihtiyacı olan günlük sodyum ihtiyacı 2 ila 3 gramdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.