KadincaSayfa.Com

Siroz

Siroz

Siroz nasıl teşhis edilir?

Sirozu teşhis edebilecek en iyi yöntem yapılacak biyopsilerdir. İğne yardımıyla hastadan küçük bir parça alınır ve mikroskop altında incelenir. Yapılan incelemeler sonucunda, karaciğer dokusunun bozulduğu, karaciğer hücrelerinin yerine nedbe dokularının yerleştiği, karaciğer hücrelerinin bazılarının ölmüş olduğu görülürse kişide siroz hastalığının var olduğu kanısına varılabilir. Hastada siroz başlamışsa karaciğerin sertleştiği ve dejenerasyona uğradığı görülür. Siroz son derece ciddi bir hastalıktır ve tedavi edilmez ise ölümlere yol açabilir.

Hangi hastalıklar siroz hastalığına sebep olur?
Hepatit B sonucu oluşmuş olan karaciğer hastalıklarının siroza dönüşmesi, en sık karşılaşılan siroz sebeplerindendir. Ardından hepatit C hastalığının sebep olduğu karaciğer hastalıkları ile onun arından da çok fazla alkol tüketenlerin sebep olduğu karaciğer hastalıkları siroza dönüşebiliyor. Bunun yanında da bazen doğuştan gelen karaciğer hastalıkları siroz hastalığına dönüşebilmektedir.

siroz-300x225

Siroz belirtileri nelerdir?

Siroza yakalanmış kişide görülen ilk belirti sarılık hastalığıdır. Onun ardından kanlı dışkılama, kanamalı kusmalar, karın bölgesinde ve bacaklarında aşırı derece şişmeler görülür. Vücudunun diğer bölgelerinde zayıflama görülürken karın bölgesindeki şişlik dikkat çeker. Anemi hastalığı baş gösterir.

Sirozdan nasıl korunmak gerekir?

Siroz hastalığından korunmak için kesinlikle hepatit A, hepatit B, hepatit C aşılarını yaptırmış olmak gerekir.
Düzenli ve dengeli beslenme düzeni ile yaşanması gerekir. Çok fazla yağlı besinlerden uzak durmak gerekir. Yağ tüketimini zeytin yağdan yana kullanmak sirozdan korunmak için son derece faydalı bir adım olacaktır.
Sporu hayatınızın bir parçası olarak düşünmek sirozdan korunmanın yollarından bir diğeri. Hiçbir şekilde spor yapamıyorsanız en azından günde yarım saat yürümek faydalı olacaktır.
Alkol tüketiminin sınırı aşmamak gerekir. Zira siroz alkoliklerin en çok yakalandıkları hastalıkların başında gelir.

Siroz tedavisi nasıl olur?

Sirozlu hastanın tedavisinde yapılacak olan en kolay ve kesin tedavi yöntemi karaciğer naklidir. Burada organ nakli hayat kurtarıcı rol oynuyor. Eğer böyle bir imkân yoksa ilaç tedavisine geçilir. İdrar söktürücü ilaçlar kullanılabilir, ekstradan vitaminler verilebilir, kanamalı dışkılamayı önleyici önlemler alınarak siroz tedavisi sürdürülebilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.