KadincaSayfa.Com

Romatoid Artrit

Romatoid Artrit

Romatoid artrit, eklemlerde meydana gelen iltihaplı romatizmal bir hastalıktır. En sık rastlanılan kronik iltihaplı romatizmal hastalıktır. Romatoid artrit hastalığı eklemlerde bozulmaya sebep olur. Kronik poliartritis olarak da tanımlanabilir. Teşhisinde el ve ayakların filminin çekilmesi gerekir. Romatoid artrit hastalığı, kadınlarda erkeklere nazaran çok daha fazla görülen ve genelde 40 lı yaşlardan sonra rastlanılan bir hastalıktır.

Romatoid artrit sebepleri

Romatoid artrit hastalığının nedeni tam olarak tespit edilemese de, bağışıklık sisteminin nedensizce kendi hücrelerini yabancı hücre algılayıp bu hücrelere savaş açarak, hücreleri yok etmeye çalışması olarak bilinir. Bunun yanında genetik sebeplerin Romatoid artrit hastalığına yol açtığı düşünülmektedir.

 

İltihaplı Romatizma Tehlikesi

Romatoid artrit belirtileri

Romatoid artrit hastalığında, eklem iltihaplanması ilk başlarda bir kaç eklemde görülür. Zamanla bu iltihaplanma birçok ekleme yayılır. Çoğunlukla el ve parmak eklemlerinde görülürken, omurganın bu durumdan etkilenmediği gözlenir. Romatoid artrit hastasının en çok şikâyeti, geceleri ve sabahları eklemlerinde ağrılar hissetmesidir. Bir süre sonra eklemlerde özellikle parmak eklemlerinde şişlikler görülür. Eklemlerin dış yüzeyinde düğüm meydana gelir. Akabinde parmaklarda anormal duruş bozuklukları gözlenir. Parmak kemiği dışarıya doğru kaymış bir görüntüye bürünürken parmağın uç tarafı aşağı doğru katlanmış bir görüntü alır. Hasta sürekli eklemlerindeki tutulmalardan şikâyet eder. Söz konusu eklem tutulmaları 20 dakikadan fazla sürebilir. Hasta sürekli yorgun, halsizdir. Ağız kuruluğundan, göz kuruluğundan şikâyet eder.

Romatoid Artrit Tedavisinde

Romatoid artrit tedavisi
Romatoid artrit kalıtımsal mıdır
Anne ve babasınında romatoid artrit olanların, diğer insanlara göre daha çok yatkınlığı olduğu gözlemlenmiştir.
Kalıcı mıdır ?
Romatizma hepimizin vücudun içinde olan bir şeydir. Zira immünolojik bir durumdur, her kişide ikinci bir varlık gibidir. Çünkü immünolojik bir durumdur. romatoid etken her kişide bulunuyor. Bu yüzden kalıcıdır, tedavideki amaç ağrıların ve belirtilerini ortadan kaldırmaktır. Yoksa tam olarak bir tedavisi yoktur. Romatizma tıpkı, böbrek gibi, karaciğer gibi bizim ayrılmaz parçamızdır.

çocuklaeda görülen romatoid artrit

Romatoid artrit hastalığının sebebi tam olarak bilinmediği için, tedavisi için de kesin bir yöntem yoktur. Bu sebeple hastalık tam olarak ortadan kaldırılamayabilir. Romatoid artrit hastalığı tedavisindeki asıl amaç hastalığın belirtileri olan şikâyetleri ortadan kaldırabilmektir. Eklemlerde meydana gelen ağrılar, eklemlerde oluşan iltihaplanmalar, yok edilmeye çalışılır. Bunun içinde gerekirse ilaç tedavisi, fizyoterapist, psikiyatrist, ortopedik cerrah da tedaviye yardımcı olur.
Bu hastalık 25-50 yaş grubu kadınları tehdit eder, kırk yaşlarından sonra daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.