KadincaSayfa.Com

Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti, çene ile dişin normal yapısında, gelişiminde ortaya çıkan bozukluk ve de bu bozukluğun tedavisiyle alakalı diş doktorluğunun dalına denilmektedir. Diş doktorlarının amacı kişiyi en iyi ve de en sağlıklı gülüşü sağlayabilmektir. Ortodonti tedavisiyle kişi daha da güzel gülüşe kavuşur. Bunla beraber, ortodonti tedavisiyle dişlerin birbirleriyle olan ilişkisi düzelip daha güzel fonksiyona sahip dişe ve de çene ekleminizin olmasını sağlamaktadır.

Ortodontinin Kapsamı
Ortodonti tedavisiyle süt dişi zamanında uygulanıp, bu zamanda rastlanan parmağı emme, dudağı ısırma şeklindeki alışkanlığa bağlı meydana gelen problemler yok edilir. Çene iskelet yapısında kalıcı bir bozukluğun ortaya çıkmasına da mani olunur Ortodonti tedavisiyle.
Karmaşık dişlenme zamanı da ortodonti kapsamına girer. Bu zamanda süt dişleriyle, sabit olan dişler ağızda birlikte bulunurlar. Süt dişlerinin çabuk dökülmesi ve de altından çıkan kalıcı dişlere yol göstermemesi halinde yerlerinde darlık meydana gelir. Ortodonti bu yerlerdeki darlık sorunun ortadan kaldırılmasıyla ilgilenmektedir.
Bu arada da bu zamanda çenenin gelişimi de sürmektedir. Alt ile üst çenenin gelişimi birbiri ile uyumlu şekilde olmamasının neticesinde meydana gelen çene arasındaki uyumsuzluğun oluşu da ortodonti kapsamına girmektedir.
Sabit olan dişlerin döneminde ortodonti dişlerin dizisindeki bozukluğun düzelmesiyle de ilgilenmektedir.
Diş eti rahatsızlıklarına bağlı şekilde ortaya çıkan düzensizliğin tedavisi ile doğuştan eksik ya da daha sonra kaybedilmiş dişe bağlı şekilde meydana gelen düzensizliğin tedavisi ortodontinin kapsamının içerisindedir.

Ortodonti Problemlerin Sebepleri Nelerdir?
Ortodonti sorunların nedenleri kalıtsal ya da daha sonra oluşmuş olabilir. Uzun zaman emziğin ve de biberonun kullanılıyor olması, parmağın emilmesi ile dudağın ısırılması şeklindeki alışkanlıkların olması ortodonti bozukluğa sebep olmaktadır.

Ortodontiste Ne Zaman Gitmek Gerekir?
Çenenin kemiğine ait bozukluk çok erken yaşlarda ortodonti tedavisiyle düzeltilmeli, yalnızca diş düzensizliği olan hallerde ise ortodonti tedavisine başlanması için henüz zamanı vardır.
Erişkinler her yaşında ortodonti için hekime gidebilir. Fakat ilerleyen yaşlarda ortodontinin tedavi zamanını uzatmaktadır. Küçük yaşta ortodonti uzmanına gitmek, hemen tedavinin başlayacağının manasına gelmemektedir. Çocuklar ortodonti uzmanı kontrolü altında olunca, olası bir ortodonti probleminin kontrolü sağlanmış olacaktır. Bu sayede, ortodonti uzmanı en iyi anda müdahaleyi yapabilir.

Ortodontik Tedavi İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?
Yalnızca dişi içerisine alan ortodonti problemlerin düzelmesinde yaşın önemi yoktur. Küçükten, büyüğe tüm yaşlarda tedavisi yapılabilir, önemli olan dişin ve de diş etlerinin sağlığının iyi olmasıdır. Fakat, yaş ilerledikçe ortodonti tedavisi zamanının arttığı düşünülür. Kişinin eğer ki kemiklerinin yapısında bozulma var ise yaşı mühimdir; ergen dönemine kadar ortodontinin tedavisinin yapılması gerekir. Nedeni ise çenenin gelişiminin tamamlanmasından sonra, kemiğin gelişimine müdahalenin mümkün olmamasıdır. Bundan dolayı çene kemiğiyle alakalı ortodonti problemleri, ilerleyen yaşta sadece ameliyatlar ile düzelebilir.

Ortodontik Tedavi Nasıl Uygulanır?
Ortodonti tedavisi uygulanan şekle göre sabit ve de hareketli ortodonti tedavisi diye iki kısma ayrılmaktadır.

Sabit Ortodonti Tedavisi:
Sabit ortodonti tedavisinin isminden de anlaşıldığı üzere rahatsız kişinin çıkaramayacağı sabitlenmiş apareylerin kullanıldığı ortodonti tedavisidir.
Sabit ortodonti tedavisi sırasında dişin üstüne braket diye isim verilen oluklu metaller yapıştırılmaktadır. (zamanımızda porselen braketler kullanılıyor) bu oluklardan tel geçmektedir ve 4 ila 6 hafta aralıklar ile değiştirilmektedir bu tel.

Hareketli Ortodonti Tedavisi:
Hareketli ortodonti tedavisi rahatsız kişinin kendi, kendisine çıkarıp takacağı apareyler kullanılan ortodonti tedavisine denilmektedir.
Hareketli ortodonti tedavisini genellikle 6 ila 12 yaşın arasındaki çocuklara uygularlar. Kimi zamanlarda hem kolay, hem de hareketli olan iki ortodonti tedavisinin de yapılması gerekmektedir.

Ortodontik Tedavi Nasıl Etki Gösterir?
Ortodonti tedavisiyle gelişim çağında çene kemiğine uygulanan kuvvetle gelişimi yönlendirilebilir, azaltılıp, arttırılabilir. Aynen dişe de kuvvetin uygulanmasıyla, ortodonti tedavisiyle yeri ve de pozisyonu değişebilir. Ortodonti tedavisi esnasında kullanılan hareketli ve de sabit apareylerde, dişe ve de çene kemiğine kuvvet uygulayıp etkisini göstermektedir.

ortodonti

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?
Ortodontinin tedavi zamanı bir sürü etkiye bağlı olur. Fakat ortodonti tedavisinde zamanı etkilemekte olan en mühim faktörler, problemin şiddeti olmaktadır. Diş doktorluğunda yapılan öbür tedavilere göre kıyaslanırsa, ortodonti tedavisinin zamanı uzun olur. Bu nedenle, ortodonti tedavisini kısa zamanda tamamlamak için, ortodontistinizin ikazlarına önem verilmeli ve de randevularını aksatmayınız.

Ortodontik Tedavinin Faydaları Nelerdir?
Dişlerde çarpıklık var ise temizliği de zor olur. Bundan dolayı çürüme ve de diş etlerinde rahatsızlığın olmasının tehlikesi artmış olur. Ortodonti tedavisiyle bu tehlike yok olur. Alttaki ve üstteki dişler kapanınca birbiri ile kenetlenme yapar. Fakat çarpıklık var ise, kimi dişler öbürlerine oranla daha evvel temasa geçer ve de oldukça yoğun kuvvetle karşı, karşıya kalır. Bu kuvvete bağlı, dişte, çenenin eklemlerinde sorunlar olabilir. Ortodonti tedavisiyle bu sorunların ortaya çıkmasına engel olunur.

Orodontik Tedavinin Zorlukları Nelerdir?
Ortodonti tedavisi esnasında önceden yapılan her şey yapılabilir. Yalnızca ortodonti tedavisi yapılırken, sakızdan, asitli içeceklerden ve de sert besinlerden, ortodontik apareylere hasar vereceğinden uzak durulması iyi olacaktır. Birde, ortodonti tedavisinin zamanı uzun olduğundan dolayı randevular aksatılmamalıdır.

Orotodontik Apareylerin Dışarıdan Bakıldığında Daha Az Fark Edilmesi Mümkün Müdür?

Diş doktorluğu teknolojisin de yaşanmakta olan gelişmelerin neticesinde, zamanımızda ortodonti tedavisinde dıştan bakılınca fazla dikkat çekmeyecek, dişin renginde ya da şeffaf porselen braketler kullanılmaktadır. Fakat ortodonti tedavisindeki braketler dişin damakla, dil kısmına yerleştirilip, dıştan bakınca da fark edilmemesini sağlamaktadır.

Ortodontik Tedavi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ortodontinin tedavisi başlamadan evvel ağzınızdaki bütün çürüklerin ve de diş etinizdeki problemlerin tedavisinin yapılması gerekir. Sabit ya da hareketli ortodonti tedavisi, ne biçimde yapılırsa, yapılsın tedavi yapılırken ağızdaki hijyene önem verilmelidir. Hareketli ortodonti apareyi kullanılmakta ise, yemek ardından aparey çıkarılmalı, diş fırçalanmalı. Ortodonti apareyinin temizliğine de son derece önem verilmelidir. Sabit ortodonti tedavisi için kullanılmakta olan braketler gıda parçalarının birikmesinde çok müsait bir bölgedir. Bundan dolayı, yemeklerin ardından ortodontik diş fırçası kullanılıp, braketler ile tellerin aralarında ki gıda parçaları itina ile temizlenmeli. Ağızda ki temizliğe dikkat edilmez ise, ortodonti tedavisinin esnasında çürük ile diş etlerinde sorunların olması kaçınılmaz olur.
Ortodonti tedavisi uzunca zaman alan bir tedavi sürecidir ve de aylık kontrolleri olur. Bundan dolayı kişi ortodonti tedavisinde istekli olmalı ve de randevusunu aksatmamalıdır.
Bir şekilde kullanmakta olduğunuz ortodonti apareyi kırılır, kopar ya da çıkarsa tedavisi negatif biçimde etkileyeceğinden dolayı, vakit kaybı olmadan ortodonti uzmanına başvurulmalıdır. Ortodonti tedavisinde pekiştirme tedavisi de çok mühimdir. Aldıkları pozisyonu dişlerin koruması için pekiştirme tedavisinin kesinlikle uygulanması gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.