KadincaSayfa.Com

Nefrotik Sendrom

Nefrotik Sendrom

Daha çok Nefrotik Sendromu küçük yaşlarda olan çocuklarda görülüyor. Böbreklere zarar veren bu hastalık nefronların deforme olmasına neden olmaktadır. Çocukların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu hastalık, son yıllarda artış göstermiştir. Yetişkinlerde az denecek bir sayıdadır, yetişkinlerde görülme sıklığı diyabet gibi birçok hastalığın yol açtığı bir durumlardan kaynaklanmaktadır. Çocuklarda 3-4 yaşlarında oluşma riski çok yüksektir. Geç fark edilmesi halinde ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalabilme ihtimali yüksek bir rahatsızlık.

Nefrotik Sendrom

Nefrotik sendrom, aslında birçok hastalığın ortak özelliği konumundadır. Glomerulusun proteinin idrarla atılmasını engelleyemeyen güçten etkilenmesidir. Nef­rotik sendromu ortaya çıkaran en belirgin sebepler “Diabetes Mellitus”, “Multiple Myelo-ma”, “Glomerulonefrit” ve “Sistemik Lupus Erythematosus “dur. Glomeruli hastalıkları genellikle bu sendromla sonuçlanır ve çoğunlukla 3–4 yaşlarındaki çocuklarda meydana çıkar. Nefro-tik sendromlu erişkin çağdaki kişilerin 15-20`sinde bu sendrom ne enfeksiyona, ne ilaca, ne habis hastalığa, ne de farklı sistemleri etkileyen bir hastalığa ya da irsi sorunlara bağlanamıyorsa onlarınki de bu tür sendromdur. Yetişkin yaştaki kişilerde nefrotik sendromla sonuçlanan en belirgin sorun membranöz glomerulonefritdir ve yetişkin yaştaki kişilerdeki idiopatik yani bilinen bir sebebi olmayan nefrotik sendromun %40`ının oluşumuna sebep olur.

 

En önemli ve belirgin özelliklerinden bir tanesi ödem oluşmasıdır. Göz ve karın bölgesinde şişkinlikler oluşur. Ayaklarda da şişlikler görülmaktadir, bağışıklık sisteminde zayıflık oluşur, halsizlik ve ishal yaşanır. Bazı hastalarda idrarda kan görülebiliyor, solunum problemleri beniz solukluğu, cilt kuruluğu belirtileri arasına girmektedir. Şişen yerler beyaz ve parlak bir görüntü vardır. Deride gerginleşme olmuştur, şişler yumuşak bir yapıdadır. Nefrotik sendrom belirtileri arasında, idrar tahlili sonucunda idrarında yüksek oranda protein saptanır. Kişinin gözlerinin çevresinde, ayaklarında, karnında şişmeler görülür. Akabinde iştahsızlık belirir. Nefrotik sendromun teşhisinde kan ve idrar tahlili yapılması gerekir. Yapılan tahliller sonucunda idrarda görülen protein miktarının teşhisi tam olarak doğrulayabilmesi için böbrek biyopsisi de yapılabilir. Nefrotik Sendrom tedavisinde ilk amaç, hastalığın sebep olduğu şikâyetleri ortadan kaldırabilmektir. İdrarda görülen protein oranının azaltılması yoluna gidilir. Hastalık genelde ilk ayda tedaviye olumlu sonuç verirken, tedavi yine 2 ay süre ile ağızdan alınan günlük prednizon ile devam eder. Tedavi sonrasında hastalık 2 yıl da bir tekrarlayabilir. Yapılan ilaç tedavisi tekrar edilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.