KadincaSayfa.Com

Mide Fıtığı

Mide Fıtığı

Anatomik nedenler sebebiyle midemizin üst bölümünün yemek borusuna sarkma yapması yani mide üst bölümündeki kasların gevşemesi sonucunda mide fıtığı oluşur. Mide fıtığı illaki herkeste rahatsızlık yaratmaz ama kimi insanlarda reflü oluşmasına neden olmaktadır.

Mide fıtığı yaşantıyı çok olumsuz etkileyen veya hayati tehlike yaratan bir hastalık olmamaktadır. Ama reflü oluşması ve problem oluşturması nedeniyle veya fıtığın oldukça büyük oluşu nedeniyle mekanik engele, komplikasyona sebep olursa, mide fıtığı sebebiyle oluşan problemlerin tedavi ile kontrol altında tutulması veya ameliyat edilerek giderilmesi gerekmektedir.

Mide fıtığının nedenleri

Karın içindeki basınç artışı mide fıtığının en çok görülen nedenidir. Karın içindeki basınç istifra etme, öksürük, bağırsak hareketleri sırasındaki fazlaca gerginleşme, ağır kaldırma gibi nedenlerden çoğalabilir. Gebelik, kilolu olmak ve karın içerisindeki sıvı mide fıtığına sebep olabilir.

 

 

Mide Fıtığının belirtileri

Ufak boyutlardaki fıtıklar pek sorun olmaz. Orta ve de iri çaplı fıtıklarsa göğüs kemiği altında yanma, ağza aniden su gelmesi, yediklerinden parçalar gelmesi, boğazlarda ağrı, gece uykuyu bölen öksürükler, gıcık, boğuluyormuş hissi, sesin kısılması sıkça görülen nedenleridir.

mide fıtığı

Mide fıtığının tedavisi

Mide girişinin kontrolünü sağlayan kas vazifesini yapmıyor ise, uzun süreli asit tahrişi sebebiyle yemek borusu mühim zarar görmüşse, fıtık oldukça iri olup soruna neden oluyorsa yada boğulma riski var ise ameliyat edilir. Operasyon ile fıtıklaşarak göğüs boşluğuna taşmış olan mide eski yerine çekilir ve de tekrardan kaçmasına engel olacak setin oluşması sağlanır.

Hangi durumlarda mide fıtığı ameliyatı gereklidir?

Mide fıtığı, bazı durumlarda ameliyat gerektirebilir nedir bu durumlar? Mide fıtığı, midenin giriş yerinin yemek borusu ile bişleştiği tamamen gögüs boşluğuna doğru kayması yani kayma tipinde mide fıtığı yada yemek borusunun yanına midenin diğer bölümlerinden bir kısmınında göğüs boşluğunda geçmesidir. İlk anlattığımız kayıcı tipteki kayma tiplerindeki mide fıtığında hastalarda Feflü şikayetleri varsa bunlar genellikle ilaç tedavisi ile mide asidi azaltan tedavi ile tedavi edilebilir. Eğer reflü şikayetiniz çok fazlaysa cerrahi olarak tedavi edilebilir. Mide fıtığının esas olarak cerrahiyi gerektiren tipleri tip 2, tip 3 ve tip 4 dediğimiz midenin sadece girişinin yukarıya kayması değil, beraberinde midenin başka bölümlerininde göğüs boşluğuna kaçmasıyla karaktarize olan tiplerinde bahsedilir. Çünkü bu tiplerinde bazen fıtıklar boğularak kanserleşmeye yani gangran oluşumuna kadar gidebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.