KadincaSayfa.Com

Kuduz

Kuduz

Kuduz hastalığı, salya içinde var olan virüs ile temas sonucu bulaşmaktadır. Bu temas genelde ısırılma sonucunda ya da yaralı derinin yalanması ile meydana gelmektedir. Öyle ki bir kedinin kendi patisini yalayan bir kedinin tırmalaması ile bile kuduz bulaşabilmektedir. Bunun yanında bilimsel olarak kanıtlanamasa da, mağaralarda gezen kişilerin, yarasaların havaya saçmış olduğu salmacıkları soluyarak kuduza sebep olan virüsü kaptığı söylenmektedir. Sonuç itibariyle kesin olan tek şey, kuduzun bulaşma şeklinin kuduz olan bir hayvanın ısırdığı insan veya hayvan herhangi bir canlıya kuduzu bulaştırıyor oluşudur.
Kuduzun Belirtileri
Kuduz olan bir hayvan tarafında ısırılan kişide, virüs ilk olarak kas dokusuna iner ve kas dokusu içersinde çoğalarak yayılır. Ardından sinirler vasıtasıyla ilk önce merkezi sinir sistemine oradan da süratle beyne geçer.
Kuduz hastalığının kuluçka süresi 10 ile 60 gün arasında değişim gösterir. Kuduzun bu kuluçka süresi 2 güne kadar inebildiği gibi bazı durumlarda da 1 yıla kadar uzandığı görülmüştür. Özellikle çocuklarda kuduz hayvanın saldırısı beyne yakın olan baş ve yüz bölgesinde gerçekleşmiş ise kuduz hastalığının kuluçka döneminin çok kısa olduğu görülmüştür.

Kuduz
Kuduz hastalığını kapan kişide ilk etapta bilindik üst solunum yolları enfeksiyonları şeklinde belirti gösterir. Kuduz hastalığını tam olarak kendi belli edeceği günden 2 gün öncesinde, ısırılan yer iyileşmiş gibi görünmesine rağmen bu yerde iğne batması ve ağrı gibi şikâyetler başlar. Ardından kişide çeşitli kişilik bozuklukları meydana gelmeye başlar. Kuduz olmuş kişi aşırı derecede su korkusu yaşamaya başlar ve akabinde adeta çıldırmış gibi sesler ve hareketler sergilemeye başlar.
Isırılma durumunda kuduz oluşmaya başlamadan acilen bedende koruyucu antikorlar oluşturmalıdır. Zira kuduz hastalığı vücuda bir kez yayıldıktan sonra ölüm kaçınılmaz olacaktır.
Kuduz bir hayvan tarafından ısırılınca ne yapılmalı?
Kuduz olsun olmasın, herhangi bir hayvan tarafından ısırıldığınız anda yaralı bölgeyi hemen bol su ve bol sabun ile yıkamalısınız. Bol sabunlu su ile ısırılan yerin yıkanması ile virüsler ölmez ancak virüslerin çoğunluğunun yaradan uzaklaşması sağlanır. Hemen ardından alkol ya da tentürdiyot ile temizlemelisiniz. Böylece yara üzerinde kalan virüslerin yine büyük çoğunluğunun ölmesini sağlamış olursunuz. Kuduz hayvanın ısırdığı yara kesinlikle dikiş atılmamalı zira dikiş atılırsa yaralı bölgedeki sinir uçlarının uyarılması ile virüsün çoğalmasına neden olabilir. Akabinde hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmedilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.