KadincaSayfa.Com

Kolit Hakkında Herşey

Kolit Hakkında Herşey

Kolit kelime anlamı ile, kalın bağırsaklarının intihabı demektir tıbbi tabirde. Ancak halk arasında kolit çok farklı ifade edilmektedir genellikle halk arasında spastik grup veya sinirsel bir grup olarak ifade edilen bir hastalığı anlıyoruz. Ancak bu yanlış bir deyim çünkü kolit sözcüğünün karşılığı kalın bağırsakta intihabın varlığıdır. Bu intihap mikroplara bağlı olabilir  vürislere bağlı olabilir ve nedenini bilemediğimiz bir çok nedenle gelişebilir. Kolit ağır bir niktobik nedenle veya ilaçlara bağlı olarak çıkmışsa nedenler ortadan kalktığı sürece hastalıkta geçecektir. Geriye hiç bir şey kalmayacaktır, oysa ki intihaplı bağırsak sendromu söz konusu ise bu hastalıkların geçmesi söz konusu değildir. Genital bagırsak sendromunda hastalığı kolaylaştıran tetiğini çeken faktörleri ortadan kalkınca hastalık kontrol edilebilir . Bazı durumlarda ise genellikle yaşam boyu ilaçla tedavisi söz konusu olur. Kolit, kişinin kalın bağırsağının iltihaplanması ile ortaya çıkan bir tür sindirim sistemi hastalığıdır. Latince kol kelimesinden türeyen kolit aynı zamanda kolon yani bağırsak sözcüğünün de köküdür. Kolit çeşitlerine bakıldığında
Ülseratif kolit
Crohn hastalığı
Bulaşıcı kolit
Kimyasal kolit
Mikroskopik kolit
Hemorajik kolit
İskemik kolit olarak karşımıza çıkar. En sık karşılaşılan kolit çeşidi ülseraktif kolittir.

Ülseratif kolit

Ülseratif kolit, kalın bağırsağın içinde bulunan mukozanın iltihaplanması durumudur. Hasta karın ağrısından, kanlı ishalden şikayet eder. Hastalık ilerledikçe hasta zayıflamaya başlar ve kansızlık hastalığı baş gösterir. Gece uykusu esnasında ateş yükselmeleri görülür. Ülseratif kolit, çoğunlukla 30 ila 40 lı yaşlarda görülürken, ender olarak daha erken yaşlarda da görülebilir.
Ülseratif kolit hastalığının sebebi tam olarak tespit edilememiştir. Fakat son zamanlarda bağışıklık sistemi olduğu yolunda teoriler ortaya çıkmaya başlamıştır. Ülseratif kolit, bulaşıcı bir hastalık değildir. Sadece genetik yönü olduğu için aile ya da akraba bireylerinde görüldüğünde diğer bir aile bireyinde de görülme sebebi ortaya çıkar. Bulaşıcı olmakla karıştırılmamalıdır. Kimi teorilere göre ise bir virüs ya da bakterinin bağırsak duvarında bağışıklık sistemi ile ilgili olayları başlattığı belirtilmektedir. Gelişen bu olaylar sonucunda, bağırsağı kapatan tabakada iltihaplı hasar meydana geldiği görülmüştür.

Kolit Hakkında Herşey

 

Ülseratif kolit tanısı nasıl konur?

Ülseratif kolit tanısı için hasta da gaitadabazı bakteriler için ve amip yani parazit için incelemeler yapılması gerekir. Çünkü shigella gibi kimi bakteriler ve entaemoba histolitika gibi parazitler ülseratif kolite benzeyen bir tablo görünümünde olabilir. Ülseratif kolit tanısı için asıl yapılacak olan bağırsak yüzeyindeki kolonoskopi denilen önden görünüşlü hortum biçimde cihazla incelenerek ve ufak doku parçalar alındıktan sonra patolojik olarak yani mikroskop altında incelenmesi ile tespit edilir. Bunun yanında bağırsak grafisi ile bağırsaklara makattan ilaçlı bir sıvı gönderilerek, bağırsak filmi çekilebilir. Böylece tutulum bölgesi ve ülserleri tespit edilebilir.

Ülseratif kolitin tedavisi nasıl yapılır?

Ülseratif kolitin tedavisinde, cerrahi müdahale veya ilaç tedavisi söz konusudur. Cerrahi müdahale Ülseratif kolitin ilaç tedavisi ile kontrol altına alınamadığı, bağırsakların yırtılma aşamasına geldiği, kanser riskinin belirdiği durumlarda yapılabilir. Ülseratif kolit operasyonunda, kolon alındığı için, karın duvarına dışkılama yapılabilecek bir bölüm yapılmak zorunda kalınabilir. Lakin bu yaşam kalitesini düşüreceği için son çare olarak düşünülmektedir. Ülseratif kolit hastalığı, ilaç tedavisi ile tamamen iyileşmez. Fakat büyük ölçüde geriletilir. Ülseratif kolitin tedavisinde ilaç tedavisinin asıl amacı, hastalığı yatıştırmak, yaşam kalitesini artırmaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.