KadincaSayfa.Com

Kızıl

Kızıl

Kızıl Hastalığı Nedir?
Kırmızı lekeler halinde görülen bir hastalıktır. Bu hastalığın kaynağı mikroplardır. Çok bulaşıcı bir hastalıktır.

Kızıl Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Öncelikle hastalığa neden olan mikrobun ne olduğu bilinmemektedir. Fakat son yıllarda kızıl hastalığına yakalanan kişilerin boğazında ve bademciklerinde mikroskop yardımı ile seçilebilen streptokok adı verilen mikroplar teşhis edilmiştir. Bu mikrobun özelliği boğazda ve bademcikte iltihaba neden olmasıdır. Bu sayede mikrop bu alanlarda hapşırma ve öksürme ile kolaylıkla başkalarına bulaşabilmektedir.

kızıl hastalığının belirtileri

Kızıl Hastalığının Belirtileri:
Hastalık vücuda geldikten ortalama beş gün kadar sonra kişiyi titretmeye başlar. Bununla birlikte yüksek ateş ve boğaz iltihabı, mide bulantısını takiben kusma, bel ve baş ağrıları görülür. Daha sonra kızarıklıklar baş gösterir. Yüzde, kolda, göğüste, sırtta ve bacaklarda olmak üzere her yana yayılabilir. Kızıl hastalığı ülkemizde iklim koşulları nedeni ile hafif atlatılan bir hastalıktır. Belirtiler ortalama bir hafta kadar sonra kaybolmaktadır.

kizil-hastaligi

 

Kızıl Hastalığının Tedavisi:
Kızıl hastalarına özel bir alan ayarlanmalıdır. Üç hafta kadar yatak istirahatı şarttır. Odanın sürekli havalandırılması, güneş ile temas edilmesi aynı zamanda ışıklandırılması gerekir. Süt ve yoğurt gibi gıdalar sıkça tüketilmeli aynı zamanda bolca sıvı alımı yapılmalıdır. Kalp ve damar güçlendirici ilaçlar hekim tarafından gerek görülürse verilir. Antibiyotik kullanımı da yapılmaktadır.

kızıl nedir

Kızıl Hastalığından Korunma Yolları:
Kızıl hastalığı mikrop kaynaklı olduğundan kesinlikle hijyen çok önemlidir. kızıl hastasının eşyasını sağlıklı bireyler kullanmamalıdır. Kırk gün kadar da eğer hastalığı geçiren öğrenci ise okula gitmemelidir.
Çocuklarda kızıl hastalığına dikkat! Kızıl hastalığı, çocuklarda bağışıklık bırakan bir hastalıktır. Çoğunlukla hastalık, üst solunum yollarından bulaşmaktadır, acık yaralardan bulaşmasıda olasıdır
Bakteriyel enfeksiyon olan Kızıl daha çok 3 ve 7 yaş aralığında ki çocuklar risk grubu içine girmektedir. Kızıl hastalığı, adını hastanın vücudunda, kızıl lekeler oluşturduğu için (dil, yüz, koltuk altları ve kasık bölgesinde ) oluşturmasından alır. Fakat bu lekeler farklı enfeksiyonlar da görülebilir. Çocuklarınızın vucudunda bu gibi lekeler gördüğünüz zaman en kısa sürede bir uzmana göstermenizde fayda var.
Pastörize edilmeyen sütlerden de geçtiği gözlemlenmiştir, bu enfeksiyon niteliğinde ki hastalık, her yaş grubunda rastlanabilir ancak bağışıklık sistemi çok fazla olmayan çocuklar için ağır gelebilir, o yüzden çocuklarımızı koruyalım.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.