KadincaSayfa.Com

Kış Diyeti Hakkında

Kış Diyeti Hakkında

Kış Diyeti Hakkında

Kış diyeti, nedir?

Aslında kış diyeti diye farklılıktan söz etmemiz çok zor, ancak kışın vücudumuzun ve metabolizmamızın değişiklerinden dolayı ihtiyaç duyduğumuz besin ögeleri vitamin ve mineral çeşitleri biraz daha artmaktadır. Kış diyeti dediğimiz zaman aslında daha çok bu gruptaki yiyeceklerin vitamin mineral takviyesini, belki vücut ısısını arttırmak için biraz daha protein ve karbonhidrat tüketiminden bahsetmek daha yerinde olur. Sadece kışın uygulanan bir beslenme sisteminden öte yoğunlaştırılmış vitamin, mineral biraz daha fazla protein içerikleri nedeniyle aslında her mevsimde yapılabilecek ancak özellikle  kışın enfeksiyonlardan ve hastalıklardan korunmak için daha fazla tavsiye ettiğimiz bir beslenme sistemidir. Temelde sağlıklı beslenme prensiplerinde olduğu için fakat bununla birlikte yüksek miktarda vitamin, mineral aktivitesi, biraz daha fazla protein ve karbonhidrat sayesinde birazda aktivite ile desteklendikten sonra tabi kilo verdiren sistemdir. Bağışıklık sistemimizi güçlendiren özellikle A-C-E -K-B vitamini ile vitaminleri kışın daha yoğun alırsak, tabi ki bağışıklık güçlendirmek mümkündür.

Kış diyetinde hangi gıdalardan uzak durmalıyız?

Kışın hava sıcaklıkların düşmesi ile birlikte, vücudun ısısını koruması ile başlattığı bir karbonhidrat eğilimi oluşur. Bu karbonhidrat eğilimi size kilo olarak geri dönmesini istemiyorsanız mümkün olduğunca yağlı, unlu, şekerli, şerbetli yiyeceklerden uzak durmalısınız. Ancak bununla birlikte bu karbonhidrat isteğini geçirecek en güzel şeylerden bir tanesi taze meyveler ve sütlü tatlılar dır. Ancak bunlarda da mutlak porsiyon kontrolüne uymalıyız, hiç bir zaman tek başına belli bir yiyeceği yağ olabilir, tuz olabilir, karbonhidrat olabilir kesinlikle diyetinizden tamamen çıkarmak değil mutlaka ve mutlaka porsiyon kontrolü yapmak durumundayız. Çünkü tuzunda vücutta elektronik dengesi acısından, tansiyon acısından çok önemli olduğunu unutmamalıyız. Özellikle omega 3 yağlarının yine bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olduğunu unutmayıp günlük tüketimimizde mutlaka fındık, badem, ceviz, balık yağı ve balığa önem vermeliyiz ve mutlaka tüketmeliyiz. Kışın herkesin sevdiği salepler, bozalar belki çok şuruplu şekerli kahveler mutlaka ve mutlaka porsiyon kontrolü yapılması gereken çok sık tüketilmemesi gereken içecek grubudur. Çünkü bunların yaklaşık 1 su bardağında 200 kalori ve 300 kalori arasında kalori içeriği bulunmaktadır. Bu tarz kaloriler tek başına ara öğün değil belkide bire ana yemeğinde yerine geçebilecek kalori miktarları dır. O yüzden özellikle kışın sıcak içecekler tüketilirken mutlaka onu ana öğünde yemediğiniz bir tahıl yerine tüketmenizi tavsiye ediyoruz.
kış diyeti-kışın beslenme nasıl olmalı-resmi

 

Kış diyeti yapan kişiler hangi besinleri tüketmeli?

Kış diyeti yaparken mümkün olduğunca bütün besin gruplarından yeterli dengeli bir şekilde almamız gerekmektedir. Özellikle günde 2-3 porsiyon süt ve süt ürünleri, 5-6 kadar bunun 2 si veya 3 peynir ve yumurta olmak üzere et,tavuk,peynir grubu. Günde en az 4-5 porsiyon tahıl grubu bunlar ekmek olabilir, çorba olabilir, kuru baklagiller olabilir, bulgur pilavı, kepekli makarna gibi çok tahıllılar olabilir. Günde en az 3-4 porsiyon belki de 5 porsiyon kadar mutlaka meyve tüketilmeli. Meyve tüketimi çok önemli çünkü özellikle kışın bağışıklık sistemimizi desteklemek için meyvelerde bulunan antioksidanlara ve vitaminlere çok ihtiyacımız var. Bununla birlikte yağ tüketimi de önemli çünkü özellikle omega3 yağları ceviz, fındık ve balıkta bulunan biraz semiz otunda ve deniz börülcesinde bulunan sağlıklı yağlar bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Ancak çok fazla yağ tüketimi kilo almayı da tetiklediği için mutlaka porsiyon kontrolü yapmalıyız günde 4 yada 5 tatlı kaşığı kadar bütün yiyeceklerle birlikte aldığımız yağı kontrol ederek 4-5 porsiyonu geçmemeliyiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.