KadincaSayfa.Com

Karaciğer Biyopsisi

Karaciğer Biyopsisi

Karaciğer biyopsisi, herhangi bir karaciğer hastalığından şüphelenildiği zaman, karaciğerden çok ufak bir parça alınarak yapılmış olan uygulamaya karaciğer biyopsisi denir. Karaciğerden biyopsi almadan görece yoluyla karaciğer incelemesi yapılıyor olsa da, karaciğerden parça alınması suretiyle yapılan karaciğer biyopsisi, olası karaciğer hastalığının teşhisi için son derece başarılı sonuçlar vermektedir. Karaciğer biyopsisi yapılarak elde edilen sonuçlar, olası karaciğer hastalığının teşhisinin yanında, hastalığının tedavisi süreci içinde önem taşır.
Karaciğer biyopsisi esnasında karaciğerden alınan parça, hematoksilen eozinle boyanır ve ardından mikroskopta incelenir. Bunun yanında karaciğer dokusunda var olan bağ dokusu, demir, bilirubin, bakır, lipofusinler içinde özel boyamalar yapılır ve daha net hale getirilir. Aynı zamanda alınan karaciğer biyopsi parçasının bir kısmı immünflüoresans veya immünperoksidaz metotlarıyla bağışıklık çalışmaları için kullanılır zira böylece karaciğerdeki mevcut hastalığa sebep olan virüslerin, tümörlerin veya bazı bünyesel faktörlerin antijen olarak varlıklarını ortaya çıkarılmış olur. Bunun yanında iğne biyopsisi ile alınan ufak doku örnekleri elektron mikroskobuyla incelenebilmektedir.

karaciger-biyopsi

Karaciğer biyopsisinin uygulandığı vakalar:

• Klinik veya laboratuar farklılıkları olduğunda, karaciğer hastalığı teşhisinin doğrulanması veya dışlanması;
• Karaciğer hastalığının yapısı, gelişim süreci, etkinlik seviyesinin değerlendirilmesi.
• Karaciğer hastalığının tedavisinin değerlendirilmesi.
• Karaciğerdeki tıkanmaya bağlı olmayan sarılıkların teşhisi.
• Yaygın yumru veya da tümör meydana getiren hastalıkların teşhisi.
• Sistemik hastalıkların teşhisi.
• Kökeni belli olmayan devamlı ateşlerin teşhisi esnalarında karaciğer biyopsisi uygulanabilir.

Karaciğer biyopsisi tehlikeli midir?
Karaciğer biyopsisi olması gereken önlemler alındığı takdirde ve biyopsi doğru yapıldığı takdirde, ölüm tehlikesi çok azdır ve risk yüzde 0,01′i aşmaz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.