KadincaSayfa.Com

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir..? =>>>

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir..? =>>>

Isırgan Otu
Isırgan otu’nun bilimsel adı Urtica dioica’dır ve bu bitki Urtica cinsi altı alttürden biridir. İngilizce’de stinging nettle olarak bilinir. Afrika, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika da dahil olmak üzere çok geniş bir coğrafyada ısırgan otu yetişir.Bitki nispeten küçük boydadır ama nadiren yüksekliği 1,5 metreye kadar yükselir.. Bazı alttürlerin yaprakları ve sapları, histamin, formik asit, serotonin ve asetilkolin içerir ve dokunulduğunda bir dizi kimyasal madde açığa çıkaran uzun tüylere sahiptir. Bu tüyler içerdiği bu kimyasallar nedeniyle hafif tahriş edici his uyandırır.

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir?
Isırgan otu, vücudu toksinlerden arındıran bir yapısı vardır özellikle sindirim sistemleri ve böbreklerde biriken toksinleri atmak konusunda etkili olduğu söylenmektedir. Diüretik özelliği nedeniyle vücudu temizler ve bağırsakların düzgün çalışmasına katkı sunar.

Dokunduğu yerde acı ve yanma hissine neden olan ısırgan otu binlerce yıldır dünyanın pek çok farklı yerinde hem beslenme hem de şifacılıkta kullanılmıştır.

Kökler ve yapraklar kaynatıldığında güçlü yağlar açığa çıkar. Çorbası, kavurması, çayı, salatası yapılır bazı kültürlerde otlu peynirlerde ısırgan otu yaprakları kullanılır.
Isırgan otu içinde yüksek C vitamini ve demir içeriği kombinasyonu, kırmızı kan hücresi üretimini artırır. Demir, hemoglobinin önemli bir bileşeniyken C vitamini bağırsaktaki demir alımını artırır. Vücuttaki RBC sayımını arttır ve yara iyileşmesi hızlanır. Yorgunluk gibi sorunlara karşı da fayda sağlayabilir.

Isırgan otu, diüretik etkisi yanında nefritik özellikleri de vardır. Bu yönüyle böbrek ve safra kesesi taşlarını parçalamaya yardımcı olabilir. Ayrıca mesane enfeksiyonlarına ve ödeme karşı koruma sağlar. Artrit ve kronik kas ağrısına karşı da fayda sağlayabilir. Yapılan araştırmalarda ısırgan otu çayının gut hastalığına karşı oldukça etkili olduğu, romatizmal hastalıklara, kas ağrılarına ve artrite karşı oldukça fayda sağlayabileceği ortaya konmuştur. Ancak ısırgan otu çayının anılan bu faydaları sadece sağlıklı beslenme desteği şeklinde algılanmalı ve aşırı tüketiminin fayda yerine zarar vereceği de unutulmamalıdır.

Isırgan otu, osteoporozu önlemekte ve kemik sağlığını da korumaktadır. Bu güzel bitkinin en önemli özelliklerinden birininde solunum yollarını rahatlatması, astım, saman nezlesi ve mevsimsel alerji gibi rahatsızlıklara da iyi gelmesi sayılabilir.

Isırgan otu makul ölçülerde düzenli kullanıldığında yaraları iyileştirici, sivice ve sivilce izlerini yok edici etkileri de vardır.

Isırgan otunun diğer faydaları
* Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını arttırır.
* Bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Dolaşım sistemini düzenler
* Cilt ve saç sağlığına faydaları bulunur. Saç kepeğine iyi gelir ve saça canlılık kazandırır.
* İnflamasyonu azaltır
* Kas kütlesini artırır
* Kan basıncını düşürür
* Şeker hastalığına karşı koruyucu etkisinden söz edilmiştir
* Solunum yollarına karşı faydalıdır
* Böbrek ve safra kesesini sağlığını korur
* Akciğer kanserine karşı koruyucu etkileri vardır.
* Isırgan lapası, ağrıyan ve romatizma olan bölgelere konulup bekletilirse etki eder.
* Anal fissür sorununa karşı da kullanılır
* Kanı temizler
* Saksı bitkilerinde böceklenmeyi önler bunun için bir demek yeşil ısırgan otu 1 su bardağı ılık suya atılır ve 1 saat bekletilir. Isırgan otu içinde bulunan formik asit zamanla suya geçer ve oluşan formik asit çözeltisinin böcekleri ve yumurtalarını öldürücü etkisi vardır.

Isırgan Otunun Zararları ve Yan Etkileri
Isırgan otu normal ölçülerde güvenilir sayılır ancak tansiyon ilacı kullananların, düşük kan basıncına sahip olanların, kan şekeri değeri düşük olanların, hamilelerin tüketmesi sakıncalı olabilir. Düzenli kullanımlar için doktor tavsiyesi alınması tavsiye edilmektedir. Kanın pıhtılaşmasını önleyici etkisi vardır bu yönüyle kanı sulandırarak damar tıkanıklığı ve pıhtılaşmaya karşı koruma sağlayabilir. Ancak kan inceltici ilaç kullananların, pıhtılaşma sorunu olanların, ameliyat geçirmiş hastaların ısırgan otu tüketiminde dikkatli olmasında fayda vardır.

Isırgan Çayı Nasıl Yapılır?
Normal çay gibi demlenir. Bir tutam ısırgan otu bir bardak kaynamış suya atılır ve 5-10 dakika demlendikten sonra içilir. Demlenme esnasında asla kaynatılmaz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.