KadincaSayfa.Com

Hipotiroidizm

Hipotiroidizm

Tiroid bezi, boyun bölgesinin hemen alt kısmında bulunur. Trioid bezinden T3 ve T4 gibi büyüme ve beden metabolizması gibi oldukça önemli fonksiyonları olan hormonlar salgılanır. Tiroid bezinin olması gerektiğinden daha az çalışması sonucu, söz konusu bu hormonlar gerektiği kadar salgılanamamaya başlar. Bu duruma hipotiroidizm denmektedir.

Hipotiroidi, kişide bebeklik döneminde, çocukluk döneminde, büyüme ve gelişmenin hızını yavaşlatır. Hipotiroidi yetişkinlerde meydana gelirse, kişinin metabolizmasının yavaşlamasına, cildinde ve kaslarında glikozaminoglikan birikmesi ile ödem oluşmasına sebep olur. Hipotiroidi belirtilerinin meydana gelmesi uzun yıllar sonra olur ve kesinlikle tedavi edilmelidir.

Dünya çapında yapılan birçok araştırmalar sonucunda, doğumsal hipotiroidinin görülme sıklığının 4000 doğumda 1 olduğu saptanmıştır. Yetişkin kadınlarda, erkeklere nazaran daha fazla görüldüğü saptanmıştır.

Hipotiroid

HİPOTİROİDİZM’İN SEBEPLERİ NELERDİR?

Hipotiroidi sebeplerinin başında vücudun kendi kendine verdiği hasarla meydana gelen
Hashimoto hastalığı dikkat çeker. Bu hastalık esnasında vücut, tioid bezini tahrip etmeye başlar. Bunun akabinde de tiroid bezinin çalışma kapasitesi zayıflamaya başlar. Bunun dışında ender de olsa kişide tiroid hormonları normal olarak üretilmiş bile olsa bu hormonlar vücut tarafından kullanılamaz hale gelebilir. Bu durumun nedeni olarak da genetik sorunlar ön plana çıkabilmektedir. Bunun yanında tiroid bezinin iltihaplanması ve tiroid bezi ameliyatları da hipotiroidinin sebepleri arasında yer alır. Ameliyat esnasında tiroid bezinin bir bölümünün veya tamamının alınması halinde tiroid bezinden hormon salgılanması azalmaya başlar veya tamamen durur. Bu sebeple ameliyat esnasında çıkarılan tiroid bezi hacmi son derece önemlidir. Ayrıca kimi bebeklerin tiroid bezleri olmadan doğdukları görülmüştür ve bu oldukça tehlikeli bir durumdur. Aynı zamanda iyot eksikliği olan ve radyoaktif iyot tedavisi görmüş olan kişilerde hipotiroidi meydana gelebilir. Radyoaktif iyot verilmesi ile tiroid bezi hasar görmeye başlar ve hormon salgılanması azalmaya başlar. Bunun yanında iyotun kullanılmasını engelleyen karalâhana gibi besinlerin çok fazla yenilmesi de tiroidin çalışmasını engelleyebilir. Lityum ve amiodaron gibi bir takım ilaçlar da hipotiroidiye sebep olan ilaçlardır. Tiroid bezinin olması gerektiği gibi çalışmaması sadece bunlardan kaynaklanmaz. Ayrıca hipofiz bezinin tiroid uyarıcı hormon salgılamaması da hipotiroidiye sebep olur.

HİPOTİROİDİZM’İN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hipotiroidinin meydana gelmesi ile görülen belirtilerinden biri miksedema komasıdır. Bu durum hayati önem teşkil eden bir durumdur. Çok fazla karşılaşılmasa da uzun müddet hipotiroidi vakalarında görülebilmektedir. Kişi, soğuğa karşı çok fazla duyarlı hale gelir. Bilinç kaybı böyle durumlarda görülen diğer bir hipotiroidi belirtilerinden biridir. Mikedema koması halinde acil müdahale şarttır. Şiddetli hipotiroidi durumunda bebeklerde boyun kısa kalması ve zeka geriliği olabilir. Bu duruma kretinizm denmektedir. Bu durum oluştuğunda bebeğin karnında şişlik meydana gelir ve ağzından devamlı salya akar. Omuzları geriye doğru durmaya başlar. Bebeğin durumu bu hale gelmeden önce hipotiroidi hastalığının olduğunun belirlenmesi ve hemen tedavisine başlanması gerekir. Bu durum doğumdan hemen sonra yapılan kan testleri ile fark edilebilir ve kretinizm önlenebilir. Yetişkinlerde ise beyin işlevleri yavaşlar ve vücut ısısında düşme başlar. Kişide yavaş yavaş nabız yavaşlar ve hasta soğuğu çok fazla hissederek üşümeye başlar. Derisinde ve saçlarında mat ve kuru bir görüntü belirir. Vücut metabolizması yavaşlar ve fiziksel, zihinsel olarak yorgunluk başlar.

HİPOTİROİDİZM’DE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Hipotiroidizm genelde orta yaşlı kadınlarda görülür. Aile içinde Hipotiroidizm hastalığı olan biri varsa, ailenin diğer bireylerinde de görülebilir. Zira Hipotiroidizm genetik etkenlere bağlı olarak görülür. Ayrıca şeker hastalarında, kansızlık anemi hastalarında Hipotiroidizm hastalık riski daha fazladır. Bunun yanında yetersiz iyot kullanımı da Hipotiroidizm riskini artırır. Özellikle kadınlarda adet düzensizliği olan, kolestrolü yüksek olan, 60 yaş üzeri olan, hamile olan, kişilerde Hipotiroidizm riski fazladır.

HİPOTİROİDİZM NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Hipotiroidizm hastalığından şüphenilen kişiye kan testleri yapılır. Yapılan tahliller sonucunda T3 ve T4 değerleri incelenir. T3 ve T4 değerleri düşük çıkarsa ise hipotiroidi ihtimali oldukça yüksek olduğu fikri belirir.

HİPOTİROİDİZM’İN TEDAVİSİ

Hipotiroidizm tedavisi ömür boyu ilaç kullanılmasıdır. Tefor ve levotiron ilaçları hipotiroidizm hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçların dozajını doktorunuz sizin tahlil sonuçlarınızdaki değerlere göre belirler. Kesinlikle doktorunuzun tavsiye ettiği dozajlardan farklı ilaç dozajı kullanmamanız gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.