KadincaSayfa.Com

Gebeliğin İlk 3 Ayında Yaşanan Şikayetler

Gebeliğin İlk 3 Ayında Yaşanan Şikayetler

Gebelik şikâyetleri

Gebelik döneminin ilk üç ayı, ikinci üç ayı ve üçüncü üç ayı olarak incelendiğinde birbirinden farklı şikâyetler gözlenmiştir.

Gebeliğin ilk üç ayında görülen şikâyetler (Gebeliğin 1.2.3 ayındaki şikayetler)

Gebelik döneminin ilk üç ayında genel olarak anne adayı yorgunluk, mide bulantısı ve sık sık kusma, halsizlik, sık sık idrara çıkma isteği, göğüslerde hassasiyet, ara ara görülen baş ağrıları, az derecede kilo artışı, zaman zaman nokta şeklinde leke kanamalar, kasıklarda hissedilen ağrı, çok fazla uyuma isteği, psikolojik olarak huy değişiklikleri olarak kendini gösteren şikâyetler belirir.
Gebelik zamanının ilk 3 ayı, gebeliğe adaptasyonun sağlanmaya başlandığı ve vücutta yeni değişikliklerin meydana gelmeye başladığı bir dönemdir.

Mide bulantıları ve kusmalar

Gebeliğin ilk üç ayındaki en belirgin şikâyetlerden biri olan mide bulantısı ve kusmaların sebebi olarak, plasentadan salgılanmaya başlanan hormonlar, psikolojik sorunlar, yetersiz alınan B6 vitamini, hamileliğe bağlı mide ve bağırsaklarda meydana gelen değişiklikler, tiroid bezlerinin olması gerekenden fazla çalışması gibi etkenler gösterilir. Gebeliğe bağlı mide bulantıları ve kusmalar gebeliğin ilk üç ayında daha çok sabahları görüldüğü gibi gün içinde de birkaç defa tekrarlayabilir. Mide bulantısının ve kusmanın daha fazla olduğu anne adaylarında ikiz gebeliklerinin olduğu dikkat çekmiştir. Genelde mide bulantıları ve kusmalar gebeliğin 3.ayında sona ererken, bazı gebeliklerde doğum zamanına kadar devam edebilir. Mide bulantılarını önlemek için yapılabilecekler
Gün içersinde sık sık az az yemek.
Kuru gıdalara öğünlerde daha çok yer vermek.
Yağsız ve tuzlu gıdalara yönelmek.
Sabahları yataktan hızlı bir şekilde kalkmamak gerekir.
Mide bulantıları ve kusma çok rahatsız edici durumda ise doktora başvurup, gerekirse hastaneye yatarak serum takviyesi alınabilir.

gebelik-sikayetleri

Sinirlilik

Gebelik döneminin ilk 3 ayında anne adayında birden bire gelişen sinirlilik, aşırı duygusallık, aşırı alınganlık, sürekli endişeli bir ruh hali, sürekli bir huzursuzluk hali gözlenebilir. Bu psikolojik değişimler gebelik kaynaklı hormonların değişmesiyle alakalı geçicici bir durumdur. Gerekirse psikolojik destekle bu geçici dönem az rahat şekilde atlatılabilir.

Sürekli idrara çıkma hali

Gebelik döneminde ilk üç ayda rahim büyüdükçe, böbreklerin fonksiyonlarında meydana gelen değişimler idrara çıkma isteği verir. Bazen bu durum biraz daha hat safhaya çıkarak hapşırırken, öksürürken, gülerken bir miktar idrar kaçırma hali yaşatabilir. Bunun en büyük sebebi büyüyen rahmin zamanla idrar torbasına baskı yapmasıdır. Bu durum 3 ay sonra geçerken gebeliğin son ayında bebeğin kafasının mesaneye baskı yapmasıyla tekrar meydana gelebilir. Bu safhayı rahat atlatmak için idrarın geldiği hissedildiği her an hemen idrara çıkılmalıdır. Zira idrarı tutmak zamanla idrar yolarında enfeksiyona sebep olabilir.

gebeliğin ilk 3 ayı

Göğüslerde sızı hissedilmesi

Gebelik döneminde östrojen, prolaktin ve progesteron ismi verilen hormonlarının salgılanma miktarının artması hamile kadınların göğüslerinde büyük değişikliklerin meydana gelme sebebidir. Hamileliğin ilk haftalarında göğüslerde büyümeye bağlı ağrı ve sızılar meydana gelmeye başlar. Bu geçici bir süreçtir ve bu süreçte göğüslerde hissedilen ağrıyı azaltmak için göğüs uçlarını uyarmaktan sakınabilirsiniz.

Baş ağrısı ve halsizlik

Gebeliğin ilk üç ayında sık sık baş ağrıları hisseden birçok gebe kadın, aynı zamanda kendisini halsiz ve yorgun hisseder. Gebeliğin ilk 3 ayında gelişen metabolizma değişiklikleri, hormonların değişimi, psikolojik etkenler gebe kadına sık sık baş ağrısı ve yorgunluk hissi uyandırır. Gebeliğin ilk üç ayında görülen baş ağrıları masum iken, 6.aylarda görülen baş ağrıları ciddiye alınmalıdır.

Leke halinde kanamalar

Genelde gebeliğin her anında görülebilme riski olan lekelenme halinde kanamalar, çoğunlukla gebeliğin ilk üç ayında kendini gösterir. Gebeliğin ilk 3 ayında görülen lekelenme şeklindeki kanamaların düşüğe sebep olma riskine karşı yatarak dinlenmesi önerilir. Gebeliğin bütün evrelerinde görülebilecek her kanama miktarı kesinlikle önemsenmeli ve doktora başvurulmalıdır.

Kasık ağrısı

Gebeliğin özellikle ilk 3 ayında rahmin büyümesine bağlı olarak rahmi tutan bağ dokularının gerilmesi ile kasıklarda ağrı hissedilir. Ilık banyo yapılması kasık ağrılarını hafifletmekte oldukça etkilidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.