KadincaSayfa.Com

Frengi

Frengi

Cinsel yolla bulaşan ve cinsel hastalıklar içersinde bilinen en eski hastalık olan frengi, günümüzde sifiliz adı ile de anılır. Frengi hastalığı 16.yy da kendine göstermeye başlayıp hızla yayılarak salgın bir hastalık haline gelmiştir. 20. yy da kontrol altına alınarak tedavi sürecine girilmiştir. Frengi hastalığının ana etken maddesi Treponema pallida isimli bir mikroptur. Frengi hastalığının etkeni olan bu mikrop oldukça hareketli ve kuruluğa karşı dayanıksız bir yapıya sahiptir. Bu mikrop nemli havasız yerlerde rahatlıkla yaşayabilen yapısı ile dikkat çeker.
Cinsel temas la bulaşan frengi hastalığının 3 etabı vardır. Frengi hastalığının birinci ve ikinci etaplarında cilt yaralarında hastalık sebebi olan spiroket bulunmaktadır, üçüncü etapda fren¬gi hastalığının deri belirtilerinde ise mikrop gözlenmez. Frengi hastalığına yakalananların özellikle cinsel bölgesinde ve ağız bölgesinde siğile benzeyen yaralar oluşmaya başlar. Frengi hastalığının bulaşması genelde yüzde 97 oranında cinsel ilişki ile gerçekleşmektedir. Geri kalan yüzde 3 lük oran ise ortak kullanılan eşyalardan geçmektedir. Frengi hastalığı vücuda girdikten 3 ila 4 hafta sonra kişide şankr denilen bir yara ortaya çıkar. Yara meydana geldikten 2 hafta sonra, yapılan kan muayenesinde müspet sonuca ulaşılması ile teşhis konur. Bu yara genelde 6 hafta içinde kendiliğinde geçer.
frengi Frengi hastalığının ikinci etabında daha farklı belirtiler baş gösterir. Rozeol, plak mükoz, aiopesi gibi ifade edilen bu belirtiler kişide yara oluşmasından 40 gün sonra ortaya çıkmaya başlayarak nerdeyse 3 ila 5 arasında devam eder.
Frengi hastalığının üçüncü etabında doku hasarlanmasının başladığı gom diye tabir edilen yuvarlak ve sert teşekküller meydana gelmeye başlar. Frengi hastalığının üçüncü etabında eklem, kas, kemik, akciğer, mide, kara¬ciğer, böbrek, mesane, beyin alanlarında bazı yaralar ve şişlikler oluşabilir. Bunun yanında sinir sisteminde felçler yaşanabilir.
Frengi hastalığının teşhisi için önce lezyondan akıntı alınarak bu akıntıda frengi mikrobu aranır. Frengi hastalığının tespiti için kesin teşhis ancak bu şekilde konmaktadır. Bunun yanında frengi hastalığının üçüncü etabında yapılacak olan biopsi de hastalığın teşhisinde önemli rol oynar. Frengi hastalığının tedavisinde en etkili ilaç penisilindir. Frengi tedavisinde penisilin ilk gün 2.400.000 ünite verilir, sekizinci günde 1.200.000 ünite yapılır. Yapılan serum testleri pozitif çıkarsa 2 hafta sonra 1.200.000 ünite daha yapmak gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.