KadincaSayfa.Com

Boyun eğriliği

Boyun eğriliği

Çok sık görülen boyun eğriliği rahatsızlığı, kişiyi en basit hareketleri bile yapmaktan geri bırakabilir.
Boyun eğriliği, başınızın kalıcı olarak bir yöne yatması durumunda, çenenizin aksi yöne döne doğru dönmesi durumudur.

Boyun eğriliğinin tıp dilindeki adı “Tortikolis ” olarak ifade edilir. Daha çok kadınlarda görülen boyun eğriliği hastalığı, kulak arkasındaki kemik çıkıntısından, göğüs kafesi kemiğine doğru uzanan boyun kasının kısalması sonucu oluşur. Kısalan kas tek taraflı olduğu için, kişinin boynu tek tarafa doğru eğrilir. Bu rahatsızlık gözle görülür ve bakınca hemen dikkat çeken bir rahatsızlıktır. Kişinin başı yana yattığı için o taraftaki kulağı omuza daha yaklaşık, yüzü ise aksi yöne karşıya doğru dönük durur. Bu durum kasın kısalma şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Kişi başını eliyle çevirip düzeltmeye çalıştığı zaman bunun mümkün olmadığını görür. Başın bu şekilde duruşu zamanla boyun omurgalarında kalıcı eğrilmelere sebep olur. Aynı zamanda başını eğdiği taraf da omuz yükselir, diğer taraf da omuz düşer. Kişinin yüzünde de asitmetirk değişiklikler meydana gelebilir.
Boyun eğriliğinin sebepleri araştırıldığında, anne karnında bebeğin başının tek tarafa doğru kasılması ile doğum esnasında kas içinde oluşan travma sebebiyle, genetik sebeplerle olabileceği düşünülmektedir.

Bebeklerde boyun eğriliğini hafife almayin
Boyun eğriliği için son derece faydalı egzersizler mevcuttur. Zamanından uygulanmayan egzersizler ileriki zamanlarda çeşitli deformasyonlara sebep olabilir.
Boyun eğriliği tedavisi ne kadar erken yapılırsa sonuç o kadar yüz güldürücü olur. İlk etapta masaj ve boyun germe tedavisi uygulanabilir. Fizik tedavi ile birlikte devam eden egzersizler sonuç vermezse ameliyat olmak gerekebilir.
Boyun eğriliği ameliyatı ne kadar erken yaşta olursa kadar iyi sonuç alınır. Boyunda 2 cm lik kesi açılır ve oradan sert kordon halindeki adale bölümü çıkarılır. Ameliyatın ardından 1 hafta sonra dikişler alınır.

Bebeklerde boyun eğriliğini hafife almayın!

Özellikle Yenidoğan bebekler de görülebilen boyun eğriliği, erken fark edildiğinde egzersizler yardımıyla cerrahiye gerek kalmadan tedavi edilebilir. Boynu eğri bebeği olan anne-baba neler yapması gerekmektedir? Öncelikle hiç vakit kaybetmeden Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına başvurmalı gerekmektedir. Eğer ilk altı ay içinde fark edilirse eve anne veya babanın yapacağı egzersizlerle boyun eğriliği tamamen düzelebilir. Eğer tedavi edilmezse, omurganın diğer yerlerinde eğrilikler meydana gelebilir ve yüzde değişiklikler olur, gözleri belirgin gösteren bir asimetri gelişir. Bu yüzden ileri yaşlarında ameliyata gerek kalmaması için vakit geçirmeden uzmandan alacağınız yardım ile egzersizlere başlamalısınız.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.