KadincaSayfa.Com

Boğmaca

Boğmaca

Boğmaca hastalığı akut bir hastalık olmanın yanında bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Boğmaca hastalığının en belirgin özellikleri solunum yollarında meydana gelen nezle ve ardı ardına devam eden öksürük nöbetleridir.
Boğmaca, aşı yapılmayan çocukların genelde yüzde 80 ninde görülür. Boğmacaya yakalanan kişide, solunum yollarında iltihaplanma ve buna bağlı olarak ardı arkası kesilmeyen öksürükler başlar. Kişi soluk alıp verirken ötme sesine benzer sesler çıkarır.
Boğmaca hastalığının yüzde kırkı 2 yaşından küçüklerde, yüzde kırkı 2 ila 5 yaş arasındaki çocuklarda, kalan yüzde yirmilik kısımda 5 yaş üzeri çocuklarda görülür.
Boğmaca hastalığı havadaki damlacıkların içindeki mikropların solunum sistemine ulaşması ile bulaşan bir hastalıktır.
Boğmaca hastalığının kuluçka dönemi 10 gün ila 20 gün arasında değişmektedir. Boğmaca hastalığının ilk belirtileri burun akıntısı, nezle öksürük nöbetleridir. Öksürük genellikle balgamlıdır ve çok şiddetli olması durumunda kusmayla sonuçlanabilir. Bu tür belirtiler genelde bir ila iki hafta arasında geçer. Öksürük nöbetleri ise daha fazla sürerek bir buçuk ay kadar devam edebilir.

bogmaca1
Boğmaca hastalığı kataral dönem, paroksismal dönem, iyileşme dönemi olarak 3 e ayrılır.
Kataral dönemi; 1 ila 2 hafta kadar sürer. Sürekli burun kaşıntısı, hapşırma, ateş, öksürük gibi şikâyetler görülür.

Paroksismal dönemi; Genelde 1 ila 6 hafta arasında devam eder, bazen de 10 haftaya kadar sürer. Ardı ardına devam eden öksürük nöbetleri, ötme sesine bekleyen nefes alma sesleri başlar.

İyileşme dönemi; Haftalarca hatta bazen aylarca sürebilir. Öksürme nöbetleri 2–3 üç haftada yok olurken, solunum yolu enfeksiyonu gerçekleşirse öksürük nöbetleri tekrarlayabilir.

Boğmaca tedavisinde,antibiyotik tedavisi hastalığın seyrine fazla etkisi yoktur. Bunun yanında eritromis erken evrede verilirse, boğmacanın bulaşıcılığını yok eder. Beslenme ve sıvı alımına özen gösterilir.
Boğmaca aşısı yapıldıktan 3–5 yıl sonra koruyu etkisi azalmaya başlar ve 12 yıl sonra tamamen kaybolur.
Boğmaca hastalığından korunmak için yapılacak en iyi yöntem aşıdır. Yeni doğan bebek boğmacaya karşı savunmazsızdır zira bağışıklık yoktur. Erken zamanda aşılama yapılmalıdır çünkü ilk üç ayda boğmaca sebebiyle bebek ölümleri gerçekleşmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.