KadincaSayfa.Com

Atrofi

Atrofi

Atrofi: Normal büyüklükte olan bir bedenin, normal büyüklükte olan organların, dokuların, hücrelerin bir süre sonra küçülmesi durumudur. Atrofiller, hücre sayılarının sayısal bakımdan azalmasına veya hücrelerin hacimlerinin ufalmasına bağlıdır. Atrofi sebebiyle hacmi ufalan dokunun yerini bağ dokusu alır. Bunun yanında kemik iliği atrofisinde ise bu sözü edilen dokunun yerini yağ dokusu almaktadır. Atrofiler iki farklı grubu ayrılır:
Fizyolojik atrofi
Patolojik atrofi

Fizyolojik Atrofi
Hayatın bazı dönemlerinde, bazı organların ve dokuların atrofiye uğraması anlamına gelir. Buna involüsyon da denilmektedir. Meydana gelişi normaldir, meydana gelmezse patolojik sayılır. Örneğin, doğumdan sonra rahimde küçülme olur, bebek emzirdikten sonra memelerde küçülme olur ve bir süre sonra normal haline döner. Bunun yanında yaşlanmaya bağlı olarak bütün organlar küçülmeye başlar bu duruma da senil atrofi denilir.

atrofi

Patolojik Atrofiler
Hastaların birçoğunda damar sertliği ve bununla birlikte damarlarda darlık sorunu mevcuttur. Daralmış olan damarların beslediği dokulara daha az kan gelmeye başlar ve yetersiz beslenme sorunu meydana gelir. Patolojik atrofinin bütün bedeni ilgilendirdiği durumlarda atrofi aşırı ise kişi bir deri bir kemik kalır yani aşırı zayıflar, bu duruma “kaşeksi” denir. Başlıca patolojik atrofiler; açlık ve yaşlılık atrofisi, hareketsizlik atrofisi, endokrin atrofi, basınç atrofisi, damar atrofisi ve ışın atrofisi olarak sayılabilir.

Açlık Atrofisi: Yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak görülür. Sırasıyla önce karbonhidratlar ve yağlar, ardından proteinler eritilip, tüketilir. Organlar hızla küçülmeye başlar. Asıl sebepleri; kıtlık, savaş, esir kampları gibi durumlarda çekilen açlık, birtakım bulaşıcı hastalıklar ve kanser türleri, psikolojik iştahsızlık, anoreksia nervosa hastalığı, ülser, uzun süreli ishaller gibi sindirim kanalı hastalıkları.

Yaşlılık Atrofisi: İnsanın beyin küçülmesi sonucunda yaşanan yaşlılık bunaması (dementia senilis), kemiklerdeki atrofi sonucu meydana gelen osteopoz ve gelişen kırıklar önemli bazı örneklerdir.

Hareketsizlik Atrofisi: işlevi olamayan, çalışmayan organlar küçülmektedir. Örneğin alçıdaki kol veya felçli bir ayağın sağlam ayağa göre daha kısa ve daha küçük kalması gibi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.