KadincaSayfa.Com

Ağız kuruluğu

Ağız kuruluğu

Diş hekimliğinde, ağız kuruluğu kserostomia adı ile tanımlanır. Ağız kuruluğu, kişinin tükürük bezlerinin, tükürük salgılama işlevlerinin zaman zaman azalması ile meydana gelir.

Ağız Kuruluğunun Sebepler Nelerdir?
Ağız kuruluğu, genelde kullanılan ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkar. Zira nerdeyse 500 ün üzerinde ilaçların yan etkileri içinde ağız kuruluğu yaptığına dair bilgi vardır.
Aynı zamanda kişide tükürük bezlerinde var olan hastalıklar ve ameliyat ile tükürük bezlerinin çıkarılması ağız kurluğuna sebep olur.
Kişinin yaşının ilerledikçe, tükürük bezlerindeki salgılanma da azalmaya başlar bu da kişinin sık sık ağız kuruluğu çekmesine sebep olur.
Kimi nörolojik bozukluklar, diabet hastalıkları, siyogren sendomları ağız kuruluğu yapan diğer etkenler arasındadır.
Gün içinde fazla alkol ve kafeinli içecekler kullanıyorsanız, ağız kuruluğu sorunu yaşamanız muhtemeldir.
Ağız Kuruluğu Meydana Geldiğinde Neler Yaşanır?
Ağız kuruluğu sorunu yaşamaya başladığınızda kuru gıdaları tüketmekte çok zorluk çekmeye başlarsınız.
Ağız kuruluğu sorunu baş gösterdiğinde, dilinizde yanma, ara sıra sızlama hissi duyabilirsiniz.
Ağız kuruluğu sizi konuşurken ve yutkunurken zorlayan bir sorundur.
Ağız kuruluğu sorunu varken yediğiniz, içtiğiniz besinlerden tat alma duygunuz azalmaya başlar.
Ağız kuruluğu olan kişilerde sık sık su içme isteği, kötü ağız kokusu, dudaklarında çatlamalar gibi sorunlarla karşılaşırlar.
Tükürük, ağız için son derece önemli bir savunma mekanizması olarak tanımlanabilir. Bu sebeple tükürük salgısının azalması ile meydana gelen ağız kuruluğunun, ağız içinde farklı problemlere yol açmaktadır.
Ağız kuruluğunda, tükürük salgısının miktarının azalması ile birlikte, tükürüğün yıkama işlevi de azalacağı için, bakteri plağı ve besin artıklarının toplanması kolaylaşır. Bu sebeple dişeti hastalıkları ve diş çürümelerini git gide artar.

Tükürük oksijen içermektedir. Tükürük salgısındaki azalama olduğu zaman, ağzın içindeki oksijen miktarı da azalmaya başlar. Oksijensiz ortamda hızla üreyen anaeroplar, oksijensiz kalan ağız içinde hızla üremeye başlar. Tükürük miktarı ne kadar çoksa, kişideki çürük diş sayısı o kadar az olur. Tükürük azalması ile tükürük yapısındaki mineraller azalınca diş çürükleri artmaya başlar.

agiz-kurumasi
Ağız Kuruluğunun Tedavisi
Şayet ağız kuruluğuna sebep olan bir ilacı kullanıyorsanız, doktorunuz gerekli görürse bu ilacı kesip ağız kuruluğu yapmayan başka bir ilaç önerebilir.
Ağız kuruluğunu yok etmek için sık sım yudum yudum su içilerek ağız içi sürekli ıslak tutularak, ağız kuruluğunu yok edebilirsiniz.
Şeker içermeyen sakızlar ağız kuruluğunu önleyebilir.
Alkollü, kafeinli içeceklerden uzak durmak, sigaradan ve çok şekerli yiyeceklerden uzak durmak ağız kuruluğunu önleyecektir.
Gün içersinde alınması gereken C vitamini alan kişilerde ağız kuruluğu şikayetinin azaldığı belirtilmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.