KadincaSayfa.Com

Aft ve Uçuk

Aft ve Uçuk

Aft ve uçuk genelde aynı belirtileri gösterdiği için, çoğu zaman ayırt edilemez. Ancak burada en önemli nokta, aft ve uçuğun belirtileri aynı olmasına rağmen, tedavi şekilleri farklı olduğu için kesin tanının kesinlikle konulması gerekir.

AFT

Aft, ağız içinde meydana gelen genellikle dil üzerinde oluşan, yumuşak damakta, yanak ve dudak mukozasında ve farenkste beliren, son derece ağrılı, ufak, yüzeysel bir ülser türüdür. Kadınlarda erkeklere nazaran daha çok meydana gelir aft. Aft nin oluşumuna sebep olan, oluşumunu hızlandıran birçok farklı faktör bulunmakla beraber, tam olarak kesin sonuçlar belli değildir.

Aft Oluşumunu Etkileyen Faktörler

Birçok hastalıkta olduğu gibi stres faktörü aft nin meydana gelmesinde en önemli etkenlerden biridir. Kadınlarda adet gününden birkaç gün önce fazla gerginlikten dolayı aft nin oluşumu hızlanır.
Domates, sirke, turunçgiller gibi bazı asitli besinler, tuzlu ve baharatlı çerez türleri, aft nin meydana gelmesini hızlandıran en önemli etkenler arasında sayılır.
Sert besinler, yanak ve dudağın ısırılması, dişleri fırçalamanın diş sağlına zarar verici şekilde sert bir biçimde yapılması aft nin meydana gelmesinde önemli bir etkendir.
Kimi hastalıklarda örneğin Behçet hastalığının akabinde gelişmektedir. Şayet b12 vitamini veya demir eksikliği gibi sorunlarınız varsa aft oluşumu kolaylaşır. Diş macunlarınızın kalitesi çok önemlidir. Bu sebeple içersinde çok fazla kimyasal madde bulunan diş macunlarını kullanmamaya özen gösterin. Zira diş macunlarının içindeki fazlaca kimyasallar, aft ye zemin hazırlar.

Aft Tedavisi

Aft nin kesin bir tedavi şekli henüz yoktur. Hiçbir tedavi yöntemi uygulanmasa bile aft hastalığı ortalama bir hafta ile 10 gün içinde kendiliğinde geçer. Aft hastalığının tedavi sürecinin hızlandırmak isterseniz çok sıcak ve asitli besinlerden uzak durabilirsiniz. Bunun yanında tuzlu su gargaraları, klorheksidinli ağız gargaraları yaparsanız aft nin tedavi süreci hızlanmış olur.

aft_ve_ucuk

Uçuk

Uçuk, çoğu zaman dudakların uç kenarlarında meydana gelen içi sıvı dolu ufak kabarcıklardır. Uçuk, genelde ağrı ve acı hissi uyandırır. Ancak ilginç olan uçuk oluşmadan bir iki gün önce uçuk çıkacak bölgede ağrı ve acı hissedilmeye başlanır. Dudak kenarlarında meydana gelen uçuk, zaman içinde kendi kendine patlayarak kabuk bağlar ve geçer. Uçuğun yok olma süresi genelde bir hafta ila 10 gün arasındadır.

Uçuk Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Uçuğa sebep olarak genelde herpes simpleks diye tanımlanan bir tür virüs gösterilir. Geçmişte herpes enfeksiyonuna maruz kalmış iseniz, o an için pasif haldeki herpes virüsü güneşe maruz kalınca, siz yorgunluk veya stres durumları yaşayınca aniden aktifleşerek ortaya çıkar.

Uçuk bulaşıcı bir sorundur. Bu sebeple dudaklarında uçuk gördüğünüz kişilerle yakın temasa geçmekten kaçının.

Uçuk Tedavisi

Uçuk tedavisinde günümüzde en çok kullanılan yöntem antiviral uçuk kremleridir. Antiviral uçuk kremlerini uçuk çıkacağını anladığınız anda sürerseniz, daha çıkmadan engelleyebilirsiniz. Ancak uçuk meydana geldiği zaman sürerseniz bu sefer de kısa sürede geçmesini sağlayabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.