KadincaSayfa.Com

Ayder Yaylası Gezisi

Ayder Yaylası Gezisi

İstanbul dan Ayder’e gidebilmek için Trabzon’a hava yolcuğu ile gitmek ordan Rize’ye geçip Pazar ilçesine kadar gitmeniz gerekmektedir. Oradan içeriye doğru kıvrılıp Fırtına Vadisi üzerinden Çamlıhemşin’e gideceksiniz. Çamlıhemşin ilçesinden de yukarıya doğru 20-25 kilometrelik çok virajlı bir yoldan çıkacaksınız. Son dönemlerde bu yolda bakımlar yapıldı asfaltlama düzgün fakat virajlı olduğunu özellikle yağmurlu havalarda tehlikeli olduğunu belirtmemizde fayda var. Trabzon üzerinden yaklaşık 170 kilometrelik bir yol ile Ayder yaylasına ulaşım sağlanmaktadır. Şahsi arabanız ile gitmiyorsanız araba kiralamanız önerilir. Fakat kiralayamıyorsanız çeşitli servisler ve otobüsler ile zorda olsa ulaşabilirsiniz.

Ayder Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir dinlenme yeridir. Aslında Ayder bir yayla değildir bir mola yeridir. Yaylalara çıkılmadan önce köylülerin bir süre dinlenip hayvanlarını otlattığı bir mola yeridir. Geçmişte yaylalara çıkmak günümüzdeki gibi arabalarla otobüslerle olmadığı için yürüyerek yol uzun ve yorucudur.1 haftalık 10-15 günlük bu yolculukta mola yerlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Dinlenme yeri olmasının en büyük sebebi içindeki kaplıcalardır. Geniş düzlükleri vardır. 1300m rakımlıdır. Bu düzlüğün etrafındaki yamaçlardan çok sayıda şelaleler çıkmıştır. Aynı zamanda müthiş bir sis üretme potansiyeli olan bir noktadadır. Ayder’de hava günlük güneşlikken bir anda sis kapladığını görmek mümkündür. Son dönemde turistik faaliyetlerin artmasıyla birlikte Ayderde hayvan otlatma gibi faliyetler kalmamıştır. Pansiyonların ve otellerin her tarafını sardığı bir lokasyon olmuştur.

Ayderde özellikle balık yemeniz önerilir. Alabalık yemeniz önerilir. Kırmızı benekli alabalık yörenin en menşur ve en lezzetli alabalığıdır. Fakat fiyat bakımından oldukça pahalıdır. Bunun haricinde içkili ve içkisiz çok sayıda restoran vardır. Gece eğlencesi çok güzeldir ve çok seviyeli, kaliteli bir gece eğlencesidir. Belli bir saatten sonra belirli otellerin restoranlarında veya bilindik büyük içkili mekanlarda kendinizi garsonlarla beraber horon teperken bulabilirsiniz. Bölgede Karadeniz insanının enerjiye olan fazla ihtiyacından dolayı aşırı yağlı yiyecekler olan mıhlama, peynir tavalama gibi meşhur Karadeniz yiyeceklerinden bulabilirsiniz. Genellikle taze fasulyeden yapılan turşu kavurması gibi yöresel yemekleri Ayder’de restoranlarda pansiyonlarda bulmanız mümkündür.

Tüm fotoğraflarımızın büyük halini görebilmek için aşağıdaki fotoğraflardan birini tıklayarak GALERİMİZİ gidebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.